Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων

Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Καζακστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 54, οι δέκα από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αναζητούν οι αρχές.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση από το Αλμάτι, τη δεύερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, αφού προσέκρουσε σε φράχτη και ένα διώροφο κτίριο. 

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρομάν Σκλιάρ οι αρχές εξετάζοντας τα αίτια της συντριβής, εστιάζουν στο ανθρώπινο λάθος ή στην τεχνική βλάβη. 

Οπως πρόσθεσε ο Σκλιάρ η ουρά του αεροπλάνου χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης κάτι που μαρτυρά τη δυσκολία που αντιμετώπισε το αεροσκάφος να απογειωθεί. 

Μάλιστα ένας επιζών δήλωσε ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. 

«Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», δήλωσε στο AP μέσω τηλεφώνου ένας από τους επιζώντες ο Ασλάν Ναζαραλίγιεφ. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο Ναζαραλίγιεφ θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο και οι επιβάτες που έκαναν χρήση των εξόδων κινδύνου γλιστρούσαν και έπεφταν. 

Το αεροπλάνο επρόκειτο να πετάξει για το Νουρ Σουλτάν την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

Οι αρχές νωρίτερα έκαναν λόγο για 15 νεκρούς αλλά το υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό. 

Αξιωματούχοι του παραρτήματος του υπουργείου Υγείας στο Αλμάτι δεν ήταν σε θέση να αιτιολογήσουν γιατί συνέβη αυτό, αλλά απέδωσαν το γεγονός στην αναταραχή που επικρατούσε στον τόπο του δυστυχήματος. 

Περίπου 1.000 άτομα εργάζονταν στον τόπο του δυστυχήματος που είναι καλυμμένος με χιόνι. 

Οπτικό υλικό έδειχνε το αεροπλάνο να έχει κοπεί στα δύο με τη διαλυμένη άτρακτο να έχει προσκρούσει σε κτίριο και το πίσω μέρος να βρίσκεται σε χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. 

Στο Αλμάτι δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες. 

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί πριν από 23 χρόνια και η τελευταία πιστοποίηση που είχε λάβει ήταν τον Μάιο. Η εταιρεία που το κατασκεύασε χρεοκόπησε το 1996 και η παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους διεκόπη τον επόμενο χρόνο.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ