Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Ανεβάζει επικίνδυνα η Τουρκία το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς χθες μαχητικά της ΤΗΚ προχώρησαν σε 41 υπερπτήσεις και 126 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, αυξάνοντας την αμφίσβητηση στην ελληνική κυριαρχία.

Μάλιστα πέταξαν πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος που δεν το συνηθίζουν, ενώ μετά το διάβημα από ελληνικό ΥΠΕΞ πέταξαν συμβολικά και πάνω από τα Ίμια. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται με πιο χαρακτηριστικές τις πτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Το τριμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφησαν από το ΓΕΕΘΑ 30 υπερπτήσεις, ενώ για τον τρέχοντα μήνα μέχρι και χθες 27 Απριλίου 78 υπερπτήσεις.

Στο επιχειρισιακό επίπεδο οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το σύνολο των ιπτάμενων μέσων που διαθέτουν: μαχητικά, επιτήρησης-κατασκοπευτικά, μέχρι UAV διαφόρων τύπων, δοκιμάζοντας διάφορα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν προβολή στο μέλλον.

Στο πλάισιο αυτό η Τουρκία ετοιμάζει και άλλα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα για αέρα, ξηρά και θάλασσα και παράλληλα εξελίσσει  πυραυλικά συστήματα και προετοιμάζεται για το μέλλον.

Παράλληλα ετοιμάζει και δεξαμενή μισθοφόρων όπως φάνηκε με Τουρκμάνους από τη Συρία για στηρίξει τα οπλικά συστήματα στο σύγχρονο υβριδικό πεδίο μάχης.

Επίσης δημιουργεί πυρήνες με διάφορες γενιές Τούρκων μεταναστών ή από φιλικές προς την Άγκυρα χώρες, σε Ευρωπαϊκές χώρες και για να επηρρεάσει τις όποιες αποφάσεις υπέρ της Τουρκίας αλλά να ειναι προετοιμασμένοι για αντιδιαδηλώσεις και να υπερασπίσουν τα τουρικά συμφέροντα.

Παράλληλα συνεχίζει τις λεκτικές προκλήσεις επιτείνοντας την κατάσταση και φέρνοντας την Αθήνα σε δύσκολη θέση,  καθώς η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την παρούσα συγκυρία για διεκδικήσει περισσότερα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Έδωσε ήδη το στίγμα με την άσκηση “Γαλάζια πατρίδα” και επανήλθε στην προ κορονοϊού δραστηριότητα.

Στα ελληνικά Επιτελεία παρακολουθούν στενά την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Άγκυρα παζαρεύει διεθνώς, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τελευταία στιγμή θα επιλέξει το στρατόπεδο από όπου θα πάρει τα περισσότερα.

Και με αυτό το δεδομένο έχουν βάλει στο στόχαστρο ότι θα επιχειρήσει κάποια ενέργεια χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει δείξει τις προθέσεις της. Δηλαδή αν θα είναι της μορφής ερευνητικά, γεωτρύπανα ή σε στρατιωτικό επίπεδο.


sofokleousin.gr