«Οι ξεναγοί κινδυνεύουμε με αφανισμό»: Αίτημα του σωματείου για οικονομική στήριξη


Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στον κλάδο τους λόγω κορωνοϊού ζητούν οι ξεναγοί.

«Οι ξεναγοί είμαστε μισθωτοί με πολλούς εργοδότες και με σχέση εξηρτημένης εργασίας. Οι εργοδότες μας είναι τα τουριστικά γραφεία. Μέχρι σήμερα, τα τουριστικά γραφεία, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν όλες τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η καθολική ακύρωση των εκδρομών από αυτά συνεπάγεται την ολοκληρωτική έλλειψη εργασίας για τους ξεναγούς και επομένως την καθολική ανεργία του κλάδου, ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, που πραγματοποίησε σήμερα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

«Το άνοιγμα των ξενοδοχείων και η επαναφορά των πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες είναι αδύνατον να αναστρέψει το κλίμα, όχι μόνο λόγω πρακτικών συνθηκών (η πλειοψηφία των καταλυμάτων παραμένει κλειστή παρότι έχει επιτραπεί η λειτουργία τους) αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι οι ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές, στις οποίες απασχολούμαστε, απαιτούν έναν ικανό αριθμό συμμετοχών και προγραμματίζονται πολύ πριν τη διεξαγωγή τους. Προς το παρόν έχουμε μόνο ακυρώσεις και καμία κράτηση. Αν και ελπίζουμε ειλικρινά το κλίμα να αναστραφεί και ο εισερχόμενος tουρισμός να ανακάμψει έστω και μερικώς, ο κίνδυνος για ολοκληρωτική ανεργία των ξεναγών κατά τη διάρκεια όλης της τουριστικής περιόδου είναι πια ορατός. Ακόμα και να υπάρξει τουρισμός για παραθερισμό, οι πιθανότητες για περιηγήσεις είναι μηδαμινές» λέει το σωματείο.

Συγκεκριμένα, ζητά:


  • Δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για όλους τους ξεναγούς, είτε έλαβαν την δίμηνη παράταση του ΟΑΕΔ για Μάρτιο Απρίλιο είτε έλαβαν την αποζημίωση των 800 ευρώ για τους ίδιους μήνες. (Πρόσφατα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για Μάιο και Ιούνιο, η οποία, όμως, δεν περιλαμβάνει τους ξεναγούς).

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική ικανότητα των ξεναγών για το 2021.

  • Η δυνατότητα να υπαχθούν όλοι οι ξεναγοί από τον Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

  • Διευκολύνσεις (αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου, κ.ά) οι οποίες να ισχύσουν και για τους ξεναγούς όπως ίσχυσαν και για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Και το σωματείο προσθέτει: «Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις να ισχύσουν λόγω της παρατεταμένης ανεργίας μας όσο και το επίδομα του ΟΑΕΔ, το οποίο ζητάμε να λάβουν όλοι οι ξεναγοί από 1η Ιουλίου και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας μας».


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ