“Ηχηρή καμπάνα” από το ΔΝΤ για τον πληθωρισμό – Τι προτείνει

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού επεσήμανε η  γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα,  απευθυνόμενη σε αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η “εξαιρετικά ασταθής” εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να χειροτερέψει, αν επικρατήσουν υψηλότερες τιμές  στα προϊόντα.

Η ίδια, μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες από την πανδημία COVID-19, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να κάνουν πιο δύσκολες στις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους “επιδεινώνεται ταχύτατα,” υπογράμμισε η ίδια, σύμφωνα με ένα κείμενο των δηλώσεών της.


Πηγή