Ηλεία: Αρχαιοκάπηλοι πιάστηκαν στη φάκα – Ετοιμάζονταν να πουλήσουν σπάνιες αρχαιότητες

Χειροπέδες σε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στην Ηλεία. Συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Η σπείρα είχε στην κατοχή της σπουδαία αρχαία κινητά μνημεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (08.10.2021) στην Ηλεία συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας
38 και 52 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην
κατοχή και διάθεση προς πώληση σπάνιων αρχαιοτήτων. Αναζητούνται δύο ακόμα  μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και για «παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ηλεία: Πώς δρούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Η συγκεκριμένη σπείρα συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε, στη συνέχεια αναζητούσε αγοραστές.

Στην αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έλαβε μέρος κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητο ενός 38χρονου κατηγορούμενου βρέθηκαν οι παρακάτω αρχαιότητες:

1633785610 998 Ηλεία Αρχαιοκάπηλοι πιάστηκαν στη φάκα – Ετοιμάζονταν να πουλήσουν σπάνιες

α) Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, η οποία στο μέσο του ύψους φέρει ανάγλυφο φαλλό και είναι πεσόμορφη, ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ. (Προέρχεται από αρχαία οδό και χρησίμευε ως οδοδείκτης)

β) Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου», φέρει εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., ελληνιστικής εποχής,

γ) Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, σωζόμενο κατά το ήμισυ, με εγχάρακτους δακτυλίους γύρω από τον πυθμένα και οπή ανάρτησης στην περιφέρειά του, σωζόμενης διαμέτρου 21 εκ., ελληνιστικής εποχής,

δ) Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών σε ζώνη που περιτρέχει το αγγείο στο ύψος γένεσης των λαβών, ελλιπές κατά τη μία πεταλοειδή λαβή, με διάμετρο χείλους 9,5 εκ. και ύψους 5 εκ., κλασικής εποχής. (Τα παραπάνω πήλινα αγγεία, φέρουν χωμάτινες επικαθήσεις και προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο)

ε) 13 ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων 12 Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, όλα ελληνιστικής εποχής. (Τα οποία αποτελούν υποσύνολο θησαυρού της εποχής τους).

1633785611 643 Ηλεία Αρχαιοκάπηλοι πιάστηκαν στη φάκα – Ετοιμάζονταν να πουλήσουν σπάνιες

Όλες τις παραπάνω αρχαιότητες, η σπείρα θα τις πουλούσε 170.000 ευρώ.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Ολυμπίας.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών
Αμαλιάδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τους ασύλληπτους συνεργάτες τους αλλά και για να εντοπιστούν οι υποψήφιοι αγοραστές των αρχαιοτήτων.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ