Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε χθες Πέμπτη την αποχώρηση μελών του προσωπικού της που δεν θεωρούνται απόλυτα απαραίτητα και των συγγενών τους από την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, λόγω του «αυξημένου κινδύνου» να διαπραχθούν «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε πως ενέκρινε την αποχώρηση διπλωματών και συγγενών τους από την πόλη εάν το επιθυμούσαν.

Πρεσβείες δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, συνέστησαν τη Δευτέρα στους υπηκόους τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ειδικά σε πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας, λόγω της «αυξημένης απειλής», χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Κάτοικοι στην Αμπούτζα και στα περίχωρά της, συμπεριλαμβανομένων ιδίως δυτικών διπλωματών, ανησυχούν για την έλλειψη ασφάλειας, ειδικά μετά τη μαζική απόδραση τον Ιούλιο από φυλακή στην Κούτζε, προάστιο της νιγηριανής πρωτεύουσας.

Απέδρασαν τότε πάνω από 400 κρατούμενοι, ανάμεσά τους δεκάδες φερόμενοι ως τζιχαντιστές.

Η αστυνομία και ο στρατός ανακοίνωσαν έκτοτε πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και γύρω από αυτή, όμως η Αμπούτζα περιβάλλεται από ορεινές κατάφυτες εκτάσεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν πλήρως.

Μετά τις δυτικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Νιγηρίας (Department of State Services, DSS) διαβεβαίωσε μολαταύτα πως «ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις».

Οι τζιχαντιστές των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) δρουν κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, μακριά από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, όμως πυρήνες τους πιστεύεται πως υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.

πηγή: ΑΠΕ


sofokleousin.gr