ΗΠΑ: Η πίεση στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης Τζάκσον αποκαταστάθηκε

Η πόλη του Τζάκσον στο Μισισίπι ανακοίνωσε ότι σε μεγάλο ποσοστό η πίεση του δικτύου υδροδότησης αποκαταστάθηκε χθες Κυριακή, μία εβδομάδα μετά την τεχνική αστοχία στην κύρια μονάδα επεξεργασίας νερού της πόλης, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν μία ικανοποιητική παροχή πόσιμου ύδατος μπορεί να αποκατασταθεί.

Στην πλειοψηφία του ο πληθυσμός των 150.000 και πλέον κατοίκων της πρωτεύουσας του Μισισιπή είναι Αφροαμερικανοί, ενώ περίπου 30.000 άνθρωποι στις γειτονικές κοινότητες δεν έχουν πόσιμο νερό από τη Δευτέρα, όταν ποσότητες νερού που συσσωρεύτηκαν από πλημμύρες προκάλεσαν προβλήματα, θέτοντας εκτός λειτουργίας την τοπική μονάδα επεξεργασίας νερού.

Οι αρχές έχουν παροτρύνει τους κατοίκους να βράζουν το νερό της βρύσης πριν το πιουν, ενώ τόσο οι πολιτειακές όσο και οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη, διανέμοντας ποσότητες εμφιαλωμένου νερού.

Χθες η πίεση στο δίκτυο υδροδότησης ξεπέρασε τον στόχο που είχαν θέσει οι αρχές της πόλης για πρώτη φορά, ενώ πολλαπλές δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος περιμετρικά του Τζάκσον ήταν γεμάτες, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών που ωστόσο προειδοποιούσε ότι η πρόοδος μπορεί να έχει διακυμάνσεις, καθώς πραγματοποιούνται επισκευές και αναπροσαρμογές στη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης νερού.

“Όλοι στην πόλη Τζάκσον πρέπει τώρα να έχουν πίεση και οι περισσότεροι τώρα έχουν κανονική πίεση νερού”, ανακοίνωσε η δημαρχία ενώ διατήρησε σε ισχύ την παρότρυνση βρασμού του νερού προς πόση.

Στο μεταξύ η Ντιάν Κρίσγουελ, που ηγείται της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων στις ΗΠΑ (FEMA), δήλωσε χθες στην εκπομπή του CNN “State of the Union” ότι “είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει” πότε η τοπική μονάδα επεξεργασίας νερού θα είναι και πάλι πλήρως επιχειρησιακή και πρόσθεσε ότι το άμεσο ενδιαφέρον της FEMA εντοπίζεται στη διασφάλιση της παροχής εμφιαλωμένου πόσιμου νερού.

“Θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις”, δήλωσε η Κρίσγουελ, στην υπηρεσία της οποίας ανατέθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο συντονισμός των προσπαθειών αποκατάστασης των ζημιών για την πόλη του Τζάκσον.

Η δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε στην πόλη Τζάκσον έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα με τις υπό κατάρρευση υποδομές στις ΗΠΑ. Βασική νομοθεσία που ψηφίστηκε στην αρχή της προεδρίας Μπάιντεν προβλέπει τη διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων για το Μισισίπι και την πόλη Τζάκσον, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές του δικτύου υδροδότησης.

Η κρίση νερού που έπληξε την πόλη ανάγκασε αρκετά καταστήματα αλλά και εστιατόρια να κλείσουν, ενώ τα σχολεία και το πολιτειακό πανεπιστήμιο (Jackson State University) έκαναν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος του Τζάκσον Τσοκόι Αντάρ Λουμούμπα δήλωσε στο ABC News ότι οι υποδομές του δικτύο υδροδότησης της πόλης τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος είπε ότι η πόλη ενδέχεται να έχει πόσιμο νερό μέσα σε ημέρες και όχι σε εβδομάδες, αλλά για τη διασφάλιση μιας “αξιόπιστης και βιώσιμης” μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού “μενεί πολύς δρόμος”.

πηγή: ΑΠΕ


sofokleousin.gr