ΗΠΑ: Νομοσχέδια κατά της αύξησης των τιμών στα φάρμακα και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες τρία νομοσχέδια για να σταματήσουν οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρίες για την αύξηση των τιμών και τη συγκράτηση του ανταγωνισμού στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των νομοσχεδίων συμπεριλαμβάνεται και ένα που αφορά την απαγόρευση της τακτικής της καταβολής πληρωμών στις εταιρίες των γενόσημων φαρμάκων, προκειμένου να καθυστερούν την προώθηση φθηνότερων εκδόσεων των φαρμάκων τους στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη, τα νομοσχέδια πέρασαν από την επιτροπή με μεγάλη πλειοψηφία. Ένα τέταρτο νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα συζητηθεί σήμερα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζερόλντ Νάντλερ δήλωσε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) έχει εκτιμήσει ότι η απαγόρευση της πρακτικής καταβολής πληρωμών για την καθυστέρηση συμφωνιών αναφορικά με τις πατέντες παραγωγής φαρμάκων, θα εξοικονομήσει για τους Αμερικανούς δαπάνες μεγαλύτερες από μισό δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μία δεκαετία.

Η εισαγωγή των νομοσχεδίων έγινε στο πλαίσιο μιας σπάνιας ακρόασης με την παρουσία μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, στη διάρκεια της οποίας τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι εισήγαγαν τα νομοσχέδια με στόχο τη μείωση του κόστους της συνταγογράφησης φαρμάκων για τους Αμερικανούς.

Υπό τη λογική αυτή τέσσερα παρόμοια νομοσχέδια εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες προκειμένου να δώσει την απαραίτητη εξουσία στη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την απαγόρευση υποβολής ψευδών μηνύσεων από πολίτες, με τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρίες απαιτούσαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την καθυστέρηση εισόδου στην αγορά ενός ανταγωνιστικού φαρμάκου που παρήγαγε μία εταιρία γενόσημων φαρμάκων.

Τα φάρμακα εγκεκριμένης εμπορικής ετικέτας μπορούν άμεσα να χάσουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των εσόδων από τις πωλήσεις τους, από την εισαγωγή και προώθηση στην αγορά πολλαπλών εκδόσεων γενόσημων φαρμάκων.

Τα νομοσχέδια πρέπει στη συνέχεια, να ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ