Καλαμπάκα: Βραχυκύκλωμα σε κλιματιστικό προκάλεσε τη φωτιά στο ξενοδοχείο
«Πετούσε φλόγες, πήρε φωτιά ένα κάδρο», είπαν επισκέπτες -Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας των δέκα τραυματιών που παραμένουν στο νοσοκομείο
Ένα βραχυκύκλωμα σε κλιματιστικό φαίνεται πως προκάλεσε την μοιραία φωτιά στο γεμάτο κόσμο ξενοδοχείο της Καλαμπάκας, το πρωί της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου 2024.
Όπως υποστήριξαν στις αρχές πισκέπτες, που βρίσκονταν στο χώρο του σαλονιού, είδαν… σπίθες να βγαίνουν μέσα από το μηχάνημα και λίγα δευτερόλεπτα μετά εμφανίστηκαν οι πρώτες φλόγες.
Ο 55χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, εγκλωβίστηκε προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά και αναζητώντας διαφυγή από μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, έπεσε “άτσαλα” στο κενό με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Συνολικά 26 ένοικοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, απομακρύνθηκαν από τα μπαλκόνια με ειδικό κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής, την ώρα που η πυρκαγιά κατέστρεφε ένα -ένα τα δωμάτια του ξενοδοχείου.
«Εγώ ανακάλυψα από που έβγαιναν οι φλόγες. Από ένα air condition ξεκίνησε καινούργιο κιόλας. Ξεκίνησε να πετάει φλόγες. Είχε πάρει φωτιά ένα κάδρο, το οποίο το πέταξα έξω, πήρα αμέσως την πυροσβεστική για να προλάβω. Ο αδελφός μου, τον ενημέρωσα ότι έχει φωτιά. “Νίκο κατέβα”, μου λέει “Δεν μπορώ, δεν μπορώ” μου λέει από το καπνό. Έχει πρόβλημα με τα πνευμόνια του. Ήταν ψηλά στο δεύτερο όροφο. Προσπάθησε, αλλά δυστυχώς από εκεί που πήγε να προσπαθήσει, έχασε τη ζωή του», περιγράφει στο MEGA, η αδελφή του 55χρονου και συνιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.
Κάτοικοι που βοήθησαν στη κατάσβεση, εντόπισαν τον άτυχο άνδρα πεσμένο κάτω από το παράθυρο του πρώτου ορόφου, από όπου επιχείρησε να βγει, αναζητώντας ανάσες.
Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, 10 ένοικοι, παρέμεναν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Τρικάλων με αναπνευστικά προβλήματα.
Τέσσερα παιδιά ανάμεσα στα άτομα που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα
Οι ένοικοι του ξενοδοχείου στο κέντρο της Καλαμπάς, έζησαν στιγμές αγωνίας, όταν το πρωί της Δευτέρας στον ισόγειο χώρο του καταλύματος ξέσπασε η φωτιά.
Πολλοί επισκέπτες βγήκαν στα μπαλκόνια ντυμένοι λυτά, κρεμώντας ακόμα και σεντόνια από τα μπαλκόνια ώστε να γλιτώσουν από τις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς.
Δυστυχώς, ο 55χρονος ιδιοκτήτης στη προσπάθειά του να σβήσει την φωτιά, εικάζεται ότι αφού ζαλίστηκε από τις αναθυμιάσεις, βγήκε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, όπου και έκανε «βουτιά θανάτου».
Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική και στο νοσοκομείο Τρικάλων μεταφέρθηκαν και συνεχίζουν να νοσηλεύονται 10 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους και 4 παιδιά.
Μιλώντας στο MEGA, ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων, Κώστας Γρηγορίου, αναφέρθηκε στην κατάσταση των ενοίκων του ξενοδοχείου που κάηκε στην Καλαμπάκα και οι οποίοι νοσηλεύονται.
«Κλείνει με όχι καλό τρόπο η χρονιά για τα Τρίκαλα με το τραγικό συμβάν στην Καλαμπάκα. Το νοσοκομείο μας τέθηκε σε ετοιμότητα με το που έγινε γνωστό το περιστατικό. Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο 10 ένοικοι του ξενοδοχείου. Μετά τις εξετάσεις νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για 4 παιδιά και 6 ενήλικες. Παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας δηλητηρίασης από αιθάλη. Για το εξιτήριο θα το αποφασίσουν οι γιατροί».
«Ο ιδιοκτήτης δεν πήδηξε από το παράθυρο, προσπάθησε να διαφύγει αλλά…»
Ο Στέφανος Μάης, κάτοικος της περιοχής, του οποίου το σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Δευτέρας.
«Στις 7 με 7:20 που ήχησαν οι σειρήνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, το σπίτι μου είναι εντελώς δίπλα, κατέβηκα για να δω τι γίνεται. Αμέσως, όλη η γειτονιά εθελοντικά έσπευσε να βοηθήσει τον Νίκο, ο οποίος ήταν από τα καλύτερα παιδιά και είχε δώσει πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατήσει το ξενοδοχείο σε λειτουργία, σε φιλοξενία, σε χίλια δύο», ανέφερε αρχικά.
Συγκινημένος δήλωσε πως «αυτά που λένε ότι πήδηξε από τον πρώτο ή το δεύτερο όροφο είναι όλα αναληθή. Εγώ τον βρήκα. Προσπάθησε να διαφύγει γιατί δεν είχε πρόσβαση να βγει στον εξωτερικό χώρο για να βοηθήσει περισσότερο. Προτίμησε να βγει από ένα παράθυρο, το οποίο εκείνος γνώριζε πολύ καλά μιας και εκείνος ήταν ο ιδιοκτήτης στην πίσω μεριά του ξενοδοχείου. Δυστυχώς είχε αναπνεύσει πάρα πολλά καυσαέρια, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει, να γλιστρήσει κ.λπ.».
«Όταν τον βρήκα εγώ μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά, γιατί μπαινόβγαινα στον πίσω χώρο, είχε ακόμη τις αισθήσεις του. Δεν θα άφηνε ποτέ ούτε το ξενοδοχείο, ούτε τους ανθρώπους μέσα αλλά ούτε και την αδερφή του μόνη της», πρόσθεσε.
Στο δελτίο μίλησε και ο πραγματογνώμονας Νίκος Διαμαντής, ο οποίος τόνισε πως «δεν κοιτάμε τα βασικά, το αν λειτουργούν σωστά τα συστήματα ασφαλείας πριν τεθεί σε λειτουργία μία επιχείρηση και θεωρούμε πως αφού μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει καλά έτσι θα συνεχίσουν, ενώ πολλές φορές σε μικρές επιχειρήσεις το ρόλο του τεχνικού ασφαλείας αναλαμβάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης».
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.