«Καλοκαιρινοί» γίγαντες με ψητά σκουμπριά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄  Αναμονή: 1 βράδυ  Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες

Υλικά (για 6 άτομα)
Για τους γίγαντες

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για περίπου 12 ώρες
  • 1.500 γρ. ώριμες φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, σε ψιλά καρέ (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 10 γλυκές πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια και κομμένες σε ροδέλες
  • 4 καυτερές πιπεριές, κομμένες σε μικρές ροδέλες (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε)
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα σκουμπριά

  • 6 σκουμπριά, περίπου 200 – 250 γρ. το καθένα, καθαρισμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½  – 2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.

Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.

Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την  ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα. Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15 – 20 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Bάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.

Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.

Τι πίνουμε Ενα ιδιαίτερο πιάτο αναζητεί δίπλα του και ένα ιδιαίτερο παγωμένο ημίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο!

kathimerini.gr

Πηγή