Καραμανλής: Η εισβολή της Ρωσίας είναι παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα, ο πόλεμος μπορεί να γενικευτεί

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ου

«Ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίπλα στην καρδιά της Ευρώπης, θα έπρεπε να είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη, και καταδικαστέα. Όχι μόνο για την προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία βάσιμη ή όχι δεν δικαιολογεί την προσφυγή στην βία, τις καταστροφές, την αιματοχυσία, ιδίως εις βάρος αμάχων. Υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού έδαφος, ηθελημένα ή εκ λάθους, εσφαλμένα ή από προβοκάτσια. Υπάρχουν αντάρτες, τρομοκράτες, μισθοφόροι που εκμεταλλευόμενοι την ένταση μπορεί να επιδιώξουν οφέλη. Και δεν χρειάζεται καν αναφορά στο τι θα σήμαινε η χρήση πυρηνικών όπλων» τόνισε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κώστας Καραμανλής.
 

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως: «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλιού, θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος. Από τη μία γιατί στο προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο υπήρχε μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή και από την άλλη γιατί ο διπολικός κόσμος που προέκυψε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενείχε το στοιχείο της σταθερότητας που λείπει από τον σημερινό κόσμο. Οι εντάσεις σήμερα εξελίσσονται σε ένα πολύ πιο ασταθές περιβάλλον.

Μία παρατεταμένη η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης ενέχει τον κίνδυνο να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέως αντιδυτικού μετώπου στο οποίο θα συγκαταλέγονται χώρες που θεωρούν ότι το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Δύσης και εν πολλοίς ελέγχεται από αυτήν εις βάρος των δικών τους συμφερόντων. Η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας, πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό, τα σημάδια είναι εδώ και επιδεινώνονται, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Κατά τον ίδιο, «οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι επιπτώσεις σε περίπτωση μακράς διαρκείας του πολέμου, χειρότερες. Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην ενέργεια κι η αλυσίδα, στις τιμές, στο εμπόριο, προμηνύουν δύσκολες μέρες. Στη χειρότερη εκδοχή, επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες προσφυγικές ροές και προπάντων για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμό, ανεπαρκή αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση. Στον δε ενεργειακό τομέα, αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις κοινωνίες που πλήττονται» όπως επισήμανε.

Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» και στο κοινό ήταν μεταξύ άλλων περίπου 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πήγαν να τον ακούσουν, αρκετοί εκ των οποίων είναι και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.


sofokleousin.gr