Καρεμπέ: «Ως παιδί έπαιζα ξυπόλυτος, για να πετύχεις τα όνειρά σου πρέπει να δουλέψεις σκληρά»
Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού δήλωσε ενθουσιασμένος για το μέλλον του ποδοσφαίρου στον Ειρηνικό, θυμήθηκε το δικό του ξεκίνημα, αναφέρθηκε στα παιδιά, το νέο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην περιοχή της Ωκεανίας που θα ξεκινήσει το 2025, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που θα φιλοξενήσουν το καλοκαίρι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Ο Κριστιάν Καρεμπέ δήλωσε ενθουσιασμένος για το μέλλον του ποδοσφαίρου στον Ειρηνικό, θυμήθηκε το δικό του ξεκίνημα, αναφέρθηκε στα παιδιά, το νέο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην περιοχή της Ωκεανίας που θα ξεκινήσει το 2025, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που θα φιλοξενήσουν το καλοκαίρι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, γεννημένος , όπως και τα 18 αδέρφια του (σ.σ:17 σύμφωνα με την wikipedia) στο αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας (βρίσκεται υπό γαλλική κυριαρχία από τα μέσα του 21ου αιώνα) στο νησί Λίφου, είναι ο μόνος παίκτης από την Ωκεανία που είχε παίξει και κερδίσει έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (1998).
Παγκόσμιος Πρωταθλητής (1998), αλλά και Πρωταθλητής Ευρώπης δύο χρόνια αργότερα (2000) με τη Γαλλία και νικητής του Champions Lerague με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1998 και 2000), μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό στο “RNZ Pacific”:
«Τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε ένα pro-league. Επιτέλους τα παιδιά μας θα έχουν ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα», είπε ο Κριστιάν Καρεμπέ σε μια συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ωκεανίας (Oceania Football Confederation /OFC) στο Όκλαντ.
«Αυτό είναι καλό για την περιοχή. Τα αγόρια και τα κορίτσια μας είναι πιο κοντά στην επίτευξη των ονείρων τους όπως το να παίξουν στην Ευρώπη. Πρέπει να προετοιμάσουμε τους νέους μας τώρα γιατί θα είναι μέρος αυτού του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Όταν βλέπω τα νησιά μας να παίζουν με το Λιχτενστάιν, είναι κάτι που κανείς δεν θα το περίμενε αυτό. Το να παίζουν εναντίον ομάδων από άλλες κορυφαίες περιοχές που παίζουν ποδόσφαιρο είναι το είδος της έκθεσης που χρειάζονται οι παίκτες της Ωκεανίας για να χτίσουν το μονοπάτι τους. Μαθαίνουν να σέβονται το γήπεδο, τους αντιπάλους και τους προπονητές τους», είπε ο 52χρονος αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού.
«Τις επόμενες εκατό ημέρες, θα έχουμε επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών εδώ και νομίζω ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή, για το ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.
«Η Νέα Ζηλανδία είναι το καλύτερο έθνος στην Ωκεανία επειδή έχει ήδη τις εγκαταστάσεις και τον ανταγωνισμό. Αλλά σίγουρα στο μέλλον, τα έθνη του Ειρηνικού θα μπορούν να ανταγωνιστούν τη Νέα Ζηλανδία», συμπλήρωσε.
Στο νησί Λίφου του Ειρηνικού, όπου γεννήθηκε, “ανιχνεύτηκε” από σκάουτερ της Ναντ. «Ως παιδί έπαιζα ξυπόλητος. Τα παιδιά σήμερα, έχουν τις εγκαταστάσεις, έχουν συμβούλους και έχουν όλο τον εξοπλισμό για να απολαύσουν το παιχνίδι. Αυτό είναι μέρος της πρωτοβουλίας μας στη OFC. Αυτό που τους λέμε είναι να κυνηγήσουν το όνειρό τους, αλλά για να πετύχουν αυτό το όνειρο πρέπει να δουλέψουν σκληρά, γιατί το πρώτο βήμα είναι να έχουν θετική νοοτροπία», τόνισε.
Ο Καρεμπέ θα έπαιζε αργότερα για την εθνική Γαλλίας, κάνοντας 53 εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 1998, αλλά στην διάρκεια της διεθνούς καριέρας του, ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού αρνείτο να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας “La Marseillaise”, λόγω του αποικιακού παρελθόντος της χώρας.
Έτσι κι αλλιώς η επιτυχία του έχει αποτελέσει παράδειγμα για τους επίδοξους ποδοσφαιριστές του Ειρηνικού.
«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι. Στα 17 σου, δεν ξέρεις πού πας», μοιράστηκε ο Καρεμπέ.
«Εκείνη την εποχή στη Νέα Καληδονία, πήγαινες στη Γαλλία μόνο για δύο λόγους: για να ενταχθείς στον Γαλλικό Στρατό και για να σπουδάσεις. Αλλά το ποδόσφαιρο μου έδωσε άλλο δρόμο», σημείωσε.
Θυμήθηκε την πρώτη φορά που ανέβηκε τις σκάλες για να επιβιβαστεί στην πτήση του, διαβεβαιώνοντας τον εαυτό του: «Θα τα καταφέρω», είπε γνωρίζοντας ότι είχε κλείσει ένα εισιτήριο επιστροφής μετά από 15 ημέρες.
«Έπρεπε να τα καταφέρω ή να επιστρέψω εκείνη την ημερομηνία. Μετά από 15 ημέρες, μου έδωσαν άλλες 15 ημέρες. Και μετά από έναν μήνα προσαρμογής, μου είπαν “εντάξει, θα μείνεις”».
«Όταν είδα ότι δεν ήμουν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να δουλέψω περισσότερο από αυτούς. Όταν οι άλλοι ξεκουράζονταν έκανα προπόνηση μόνος, δύο ή τρεις ώρες», είπε. «Στο βιβλίο του ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανέγφερε ότι έπρεπε να δουλέψει περισσότερο. Το έκανα και εγώ γιατί όταν συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα σε σένα και τους άλλους, πρέπει να δουλέψεις σκληρότερα», παραδέχθηκε.
«Έχουμε ανθεκτικότητα. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Έχουμε σπουδαίους αθλητές στην περιοχή μας, αλλά χρειαζόμαστε τους παίκτες μας να έχουν την εμπειρία και τις εγκαταστάσεις. Αν έχουμε τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία, αυτοί οι αθλητές μπορούν να τα καταφέρουν», κατέληξε ο Καρεμπέ, που μεγάλωσε με βάση τα έθιμα της φυλής Κανάκ και το όνομά του, στη γλώσσα των Κανάκ, σημαίνει “θυμωμένος άνθρωπος”.//