Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που δεν είναι όγκος στο στήθος

Καρκίνος του μαστού – Το να γνωρίζετε τι ακριβώς να ψάχνετε σε κάθε αυτοεξέταση που κάνετε τακτικά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Διότι ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αν εντοπιστεί εγκαίρως.

Καρκίνος του μαστού: Οτιδήποτε ασυνήθιστο στο στήθος πρέπει να εξετάζεται από ειδικό

Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στον μαστό είναι σημαντικές, όπως κάποια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του. Ο ασυνήθιστος πόνος στον μαστό, ή στις θηλές μπορεί επίσης να είναι καμπανάκι κινδύνου. Το ίδιο και μια θηλή που ξαφνικά αρχίζει να “γυρίζει προς τα μέσα”.

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι το δέρμα στο στήθος μπορεί να προσφέρει και σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Αν το δέρμα γίνει κόκκινο, φολιδωτό, παχύ, κοκκώδες, ή ανώμαλο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξετάσει. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε έκκριση από τις θηλές, εκτός από το μητρικό γάλα. Ή ακόμα αν υπάρχει οίδημα, ζεστασιά ή μια άβολη ευαισθησία στις θηλές. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν τυχόν πρησμένοι λεμφαδένες στην μασχάλη, διότι εκείνοι είναι πιο κοντά στο στήθος.

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν πάντα τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί απλά να έχουν σχέση με το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος πρέπει πάντα να εξετάζεται από έναν ειδικό. Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, είτε πρόκειται για το μέγεθος του στήθους, την εμφάνιση θηλών, την υφή ή την ευαισθησία στον μαστό, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Καρκίνος του μαστού: Συνοπτικά τα σημάδια που θέλουν προσοχή, ΕΚΤΟΣ από τους όγκους στο στήθος

  1. Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού
  2. Ερεθισμός ή αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας σε κάποιο σημείο του μαστού
  3. Πόνος στον μαστό ή στην θηλή
  4. Αλλαγές στην θηλή (π.χ. μια θηλή αρχίζει να “γυρνάει προς τα μέσα”)
  5. Ερυθρότητα, φολιδωτό δέρμα στην θηλή, ή πιο παχιά θηλή
  6. Σε κάποιο σημείο του μαστού το δέρμα είναι πιο παχύ, με μικρά εξογκώματα (σαν τσιμπήματα κουνουπιών)
  7. Έκκριση υγρού από την θηλή (εκτός από μητρικό γάλα, φυσικά)
  8. Πρήξιμο, θερμότητα και ευαισθησία στον μαστό
  9. Διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο στον μαστό. Επιβάλλεται, όμως, να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή