Καστανή ζάχαρη: Ο γλυκός σύμμαχος στη διατροφή μας


Η καστανή ζάχαρη είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλές, γλυκιές κυρίως, παρασκευές, ενώ θεωρείται και ως ένα υγιεινό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης.

Συγκεκριμένα, η καστανή ζάχαρη είναι ένας τύπος ακατέργαστης ζάχαρης, ο οποίος, σύμφωνα με τον διάσημο εξερευνητή Μάρκο Πόλο, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια, στην Νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα η καλλιέργεια της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ η δημοτικότητα της εκτοξεύτηκε στο ύψη γύρω στα 1700. Ήταν την εποχή που η ζάχαρη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό τόσο στην Αγγλία, όσο και στις αμερικανικές αποικίες, επειδή ήταν πολύ φθηνότερη από τη λευκή ζάχαρη.

Στις μέρες μας, η καστανή ζάχαρη θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική λύση της λευκής ζάχαρης καθώς δεν είναι λίγα αυτά που έχουν γραφεί και ειπωθεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης της. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και ποιος ο μύθος; Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την καστανή ζάχαρη και αν πράγματι είναι τόσο υγιεινή όσο λέγεται.

Διατροφική αξία

Η καστανή ζάχαρη εκτός από την γλυκιά γεύση της, μας χαρίζει και μια μικρή αλλά διόλου ευκαταφρόνητη, ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Πιο συγκεκριμένα,

Στα 150 γραμμάρια καστανής ζάχαρης περιέχονται περίπου:

142,23 gr υδατανθράκων

0,16 mg βιταμίνης Β3

0,191 mg βιταμίνης Β5

0,059 mg βιταμίνης Β6

193 mg καλίου

0,093 mg μαγγανίου

13 mg μαγνησίου

1,7 μg σεληνίου

41 mg νατρίου

6 mg φωσφόρου

1,03 mg σιδήρου

120 mg ασβεστίου

0,068 mg χαλκού

Οφέλη για την υγεία

Κύριο δομικό συστατικό της καστανής ζάχαρης είναι η μελάσα, η οποία εκτός από το σκούρο χρώμα, προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά οφέλη.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η καστανή ζάχαρη, σε αντίθεση με την λευκή, είναι ένα προϊόν που δεν επεξεργάζεται. Αυτό σημαίνει πως η σύνθεση της δεν επιβαρύνεται με χημικά πρόσθετα, γεγονός, που αυτόματα την καθιστά πιο υγιεινή.

Επιπλέον, η παρουσία σημαντικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου, του καλίου κ.α. συμβάλλει στη πρόληψη ή την αντιμετώπιση της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και τονώνει τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή της καστανής ζάχαρης και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γλυκαντικό το οποίο ενώ περιέχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την λευκή ζάχαρη, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του, μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε -πάντοτε με μέτρο- ως βασικό συστατικό σε πολλές γλυκιές παρασκευές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος απόκτησης περιττών κιλών.



agrinio24.gr