Κέρδη στη Wall – 200 μονάδες πάνω ο Nasdaq

Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ τα μακροοικονομικά και οι επικείμενες αποφάσεις της Fed βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα τοποθετηθεί για τη νομισματική πολιτική της Fed και εν συνεχεία θα πραματοποπιήσει δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ. Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία θα διαρκέσει 2 ημέρες.

Ο δείκτης ISM για τα αμερικανικά εργοστάσια διολίσθησε κατά 1,7 μονάδες στο 55,4% τον Απρίλιο, όντας σε χαμηλό 18 μηνών. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα ανέβαινε στο 57,8% από 57,1% τον Μάρτιο.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν οριακά κατά ελάχιστα τον Μάρτιο. Το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου της χώρας γνωστοποίησε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες ανέβηκαν κατά 0,1% μετά από αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, ανέμεναν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα ανέβαιναν κατά 0,7%. Οι κατασκευαστικές δαπάνες ενισχύθηκαν 11,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η S&P Global. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της ευρωζώνης (PMI) διαμορφώθηκε στο 55,5, σημειώνοντας πτώση από τις 56,5 μονάδες που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο. Ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής διαμορφώθηκε στο 50,7, χαμηλό 22 μηνών και κάτω από το 53,1 που είχε φτάσει τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έκθεση, την επιβράδυνση της επέκτασης ακολούθησε μια μέτρια αύξηση των νέων παραγγελιών και μια μέτρια αύξηση των νέων παραγγελιών και προμηθειών, καθώς οι περιορισμοί της Covid στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν σε διαταραχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών, επιβάλλοντας την υπηρεσία Apple Pay στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων της. Η Κομισιόν τονίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone «καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές κινητών πορτοφολιών» εμποδίζοντας ανταγωνιστικές λύσεις να λειτουργούν στις συσκευές της.

Απότομη συρρίκνωση σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο, καθώς το lockdown στη Σαγκάη και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού έκλεισε εργοστάσια και σταμάτησε την κατανάλωση, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η εργοστασιακή δραστηριότητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών και περισσότερο, με τον επίσημο PMI μεταποίησης να πέφτει στο 47,4 από 49,5 τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,057.59 μονάδες, με κέρδη 0.24%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,155.53 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.57%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,536.02 μονάδες, με άνοδο 1.63%.

O χρυσός παράδοσης Ιουνίου έπεσε 27,70 δολάρια ή 2,5%, για να φτάσει στα 1,863,60 δολάρια την ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το Brent παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε 44 cents στα 107,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTΙ παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε 48 cents ή 0,46% έφτασε στα 105,17 δολάρια ανά βαρέλι.


sofokleousin.gr