Κέρδη στη Wall – "Άλμα" πάνω από 3,5% του Nasdaq

Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι εξελίξεις γύρω από την εξαγορά του Twitter βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία του, ύψους 44 δισεκ. δολαρίων, για την εξαγορά της Twitter Inc ‘παγώνει’ προσωρινά, επικαλούμενος εκκρεμείς λεπτομέρειες για ανεπιθύμητους (spam) και ψευδείς (fake) λογαριασμούς. «Η συμφωνία του Twitter αναστέλλεται προσωρινά καθώς εκκρεμούν λεπτομέρειες που στηρίζουν τον υπολογισμό ότι οι λογαριασμοί spam/fake πράγματι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των χρηστών του», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter. Η μετοχή της εταιρίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε βουτιά 17,7% στα 37,10 δολάρια στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ο Μασκ αποκάλυψε το ποσοστό που κατείχε στην εταιρία στις αρχές Απριλίου και στη συνέχεια προχώρησε στην «καλύτερη και τελική» προσφορά για την απόκτησή της στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρία Twitter είχε εκτιμήσει ότι οι ανεπιθύμητοι ή ψευδείς λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των ημερησίως ενεργών χρηστών του το πρώτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία κατέγραψε 229 εκατ. χρήστες. στους οποίους προσφέρθηκε διαφημιστικό περιεχόμενο. Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που αυτοχαρακτηρίζεται απόλυτος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, είχε δηλώσει ότι μια από τις προτεραιότητές του θα ήταν να αφαιρεθούν τα “spam bots” (ψευδολογαριασμοί) από την πλατφόρμα. Η εταιρία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είχε πει ότι αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες έως ότου κλείσει η συμφωνία με τον Μασκ, μεταξύ των οποίων και το εάν οι διαφημιστές θα συνεχίσουν να δαπανούν χρήματα στο Twitter εν μέσω «πιθανής αβεβαιότητας για τα μελλοντικά του σχέδια και τη στρατηγική του». Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ δήλωσε σήμερα ότι «παραμένει προσηλωμένος» στην εξαγορά της Twitter αφού ανακοίνωσε ότι ‘παγώνει’ η εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης εν αναμονή λεπτομερειών για τον αριθμό των ψευδών λογαριασμών που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Η μετοχή της Twitter, που κατακρημνίστηκε ύστερα από την ανακοίνωση για αναστολή της συμφωνίας, περιόρισε κάπως τις απώλειές της, αλλά και πάλι κατέγραφε πτώση περίπου 11% στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές. Νωρίτερα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Twitter που επιβλέπουν τις διευθύνσεις πελατών και εσόδων της εταιρίας θα αποχωρήσουν από την Twitter Inc, όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους, ο εκτελεστικός διευθυντής Παράγκ Αγκραουάλ σε ένα εσωτερικό σημείωμα που δημοσιοποίησε χθες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην εταιρία από τότε, που ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα την εξαγοράσει έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (42,37 δισεκατομμυρίων ευρώ).  

Ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης να μειώνεται αφού είχε αυξηθεί σημαντικά τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει ακόμη υψηλός, γεγονός που βλάπτει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 8,3%, έναντι 8,5% τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες. Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον αυξημένο πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στους ημιαγωγούς (τσιπ), μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Το 11% έφτασε ο πληθωρισμός χονδρικής, τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθεί πόσα εισπράττουν οι κατασκευαστές για τα προϊόντα τους στην αρχική τους πώληση, ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δομικός δείκτης ανέβηκε 0,6% μηνιαίως και 6,9% σε επίπεδο έτους, όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Dow Jones. Παράλληλα, οι Αμερικάνοι που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 203.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου, από 202.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις 193.000.Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε στα 1,343 εκατομμύρια από 1,384 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Βουτιά κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Μάιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 59,1 μονάδες από 65,2 τον Απρίλιο. Αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν απώλειες στις 64 μονάδες.

Σταθερές έμειναν οι τιμές εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Δημοσκόπηση του Reuters περίμενε πως οι τιμές εισαγωγών θα ανέβουν 0,6%. Τον Μάρτιο οι τιμές εισαγωγών είχαν αυξηθεί 2,9% σε μηνιαία βάση. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 οι τιμές εισαγωγών ανέβηκαν 12%, χαμηλότερα από την ετήσια αύξηση 13% του Μαρτίου.

Την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η αξιωματούχος της Fed, Λορέτα Μέστερ, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ίδια, όπως αναφέρει το Μarketwatch, τόνισε ότι περιμένει να υποστηρίξει αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου. “Σε εκείνο το σημείο, η Fed μπορεί να κοιτάξει γύρω της και να επανεξετάσει ποιος είναι ο κατάλληλος ρυθμός για την αύξηση των επιτοκίων”, είπε. “Εάν μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι μηνιαίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό παρέχουν πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, τότε ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, αλλά εάν ο πληθωρισμός δεν έχει μετριαστεί, τότε μπορεί να απαιτείται ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων”, σημείωσε η Μέστερ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,195.94 μονάδες, με άνοδο 1.47%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,024.7 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.41%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,805 μονάδες, με κέρδη 3.82%.    

Σε χαμηλό 14 εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός, πέφτοντας 16,40 δολάρια ή 0,9%, για να φτάσει στα 1808,20 δολάρια.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου του Brent ενισχύθηκε 3,8% ή 4,10 δολάρια, όντας στα 111,55 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου του αμερικανικού WTI ανέβηκε 4,1% ή 4,36 δολάρια στα 110,49 δολάρια.


sofokleousin.gr