Κίνημα Αλλαγής: Στην αφετηρία και για ψηφοδέλτια


Η συζήτηση είναι ακόμα πολύ άγουρη – η κατάρτιση των ψηφοδελτίων υπάρχει μόνο ως δεύτερη ή τρίτη σκέψη στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Παρότι τα κεντροαριστερά στελέχη πιστεύουν ότι η πιθανότητα άμεσης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι μεγάλη (βλέποντας ως πιο κοντινή ημερομηνία τον ερχόμενο Οκτώβριο), δεν θέλουν να αργήσουν τις πρώτες διερευνητικές κουβέντες για τη μορφή που θα έχουν τα ψηφοδέλτια.

Επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής έχει τοποθετηθεί ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και τις ανάλογες επαφές.

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως τα αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η διάθεση που φαίνεται από τη νέα ηγεσία για αλλαγή γενιάς στη βιτρίνα του κόμματος θα αυξήσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Αν δε το ποσοστό του κόμματος συνεχίζει να είναι το ίδιο υψηλό, τότε αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να βγάλει έδρες σε πολλές περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχε πολλή επιτυχία – τα πιο έμπειρα μάτια κοιτάζουν προς τις τριεδρικές περιφέρειες, στις οποίες μπαίνουν πια με πιο αυξημένες αξιώσεις απ’ ό,τι το 2019.

Οσο περισσότερες οι πιθανότητες εκλογής τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον – και με στόχο το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, φαίνεται πως πρόθεση της ηγεσίας είναι να «ανοίξει» τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε τα ψηφοδέλτια όχι μόνο να είναι δυνατά, αλλά να εκπροσωπούν και όλες τις πλευρές ή τους επαγγελματικούς χώρους στους οποίους στηρίζεται το ΠΑΣΟΚ.

Επιδιώκεται, δε, η φρεσκάδα να αποτυπωθεί και στους υποψηφίους, που θα απευθύνονται στις παραγωγικές ηλικίες στις οποίες φιλοδοξεί να απευθυνθεί το Κίνημα Αλλαγής, ποντάροντας και στην ηλικία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η στρατηγική

Και στο εσωκομματικό πεδίο, πάντως, η στρατηγική που ακολουθεί μέχρι τώρα η Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτή της συμπεριληπτικότητας. Το μέχρι τώρα κλίμα δείχνει πως οι συνυποψήφιοι του Ανδρουλάκη, εφόσον το θέλουν, μπορούν να ξαναπάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία χωρίς πρόβλημα.

Ηδη ο Παύλος Γερουλάνος έχει εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης κοιτάζει κατά κύριο λόγο προς τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, με δεύτερη επιλογή την Αργολίδα, τον τόπο καταγωγής του. Βεβαίως, σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξουν και ξεχωριστές επαφές με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος – και αυτές ακόμη εκκρεμούν, μια και φαίνεται πως ακόμα βρισκόμαστε σε νεκρό εκλογικά χρόνο.

Ο Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να έχει κατ’ ιδίαν επαφή και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, ειδικά για τις περιπτώσεις που μιλάμε για εκείνους που δεν ανήκουν έως τώρα στο κομματικό δυναμικό.

Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται και η προσυνεδριακή διαδικασία, θα υπάρξει και ένα άτυπο σκάουτινγκ, με στόχο να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα.

Ολα δείχνουν πως στο ΚΙΝΑΛ δεν θα λειτουργήσουν με βάση τις μεταγραφές -ακόμα, δηλαδή, και οι προσεγγίσεις που ακούγεται πως ανεπισήμως υπάρχουν με πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν πια απομακρυνθεί από την Κουμουνδούρου (Σταύρος Κοντονής, Γιάννης Πανούσης, Κώστας Χρυσόγονος) δεν προετοιμάζουν το έδαφος για μετακινήσεις με τον τρόπο που τις είδαμε στο παρελθόν.

Πρώτη μέριμνα, εφόσον ξεκινήσει και η οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος, είναι κάθε διάλογος (που σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργεί ως «γέφυρα» με τον ΣΥΡΙΖΑ) να έχει πολιτικό περιεχόμενο.



agrinio24.gr