Κιβωτός του Κόσμου: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για παρενοχλήσεις και ξυλοδαρμούς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της “Κιβωτού του κόσμου”, όπου συνεχώς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση και κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά.

Κατάθεση από τον επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, αναμένεται να λάβουν οι ανακριτικές αρχές, χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν η ιδιότητα με την οποία θα τη δώσει. Δηλαδή ως κατηγορούμενος ή μάρτυρας, ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι ανακριτικές αρχές.

Ο 19χρονος σήμερα νεαρός που κατήγγειλε πρώτος κακοποίηση μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, μέρος της οποίας μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Star, φέρεται να κατηγορεί ανοιχτά και να κατονομάζει τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο 19χρονος φέρεται να λέει στην κατάθεσή του: “Το καλοκαίρι με πήρε μαζί του στο παράρτημα της Πωγωγιανής για ενάμιση μήνα και εκεί του είπα τα οικογενειακά μου προβλήματα, μας βοηθούσε. Έβαλε τη μαμά μου να μείνει σε σπίτι της Κιβωτού μαζί με τον αδερφό μου, όπου μένουν μέχρι σήμερα.

Μετά μου πρότεινε να αλλάξω δομή και να πάω στην Καλαμάτα, γιατί η δομή εκεί ήταν καινούργια. Αυτό που δε μου άρεσε όμως, αφού πήγα στην Καλαμάτα, ήταν ότι όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα της κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα”.

Στη συνέχεια, όπως φέρεται να κατήγγειλε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, “στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου”.

Η Κιβωτός του Κόσμου εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία κάνει λόγο για ανύπαρκτα περιστατικά τονίζοντας ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη:

«Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση».

Την ίδια ώρα και άλλα τρία άτομα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των Αρχών. Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό του κόσμου» και με το πέρασμα του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Μέρα με την μέρα οι καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων στη δομή, που έρχονται στο φως, όλο και αυξάνονται και προκαλούν σοκ.

Ένας φιλοξενούμενος στην δομή “της Κιβωτού στην Πωγωνιανή” που σήμερα είναι 18 ετών, μιλώντας στην ΕΡΤ, προέβη σε καταγγελίες σχετικά με την δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη αφορμή, όπως είπε, ενώ ο ίδιος άνθρωπος τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Ο 18χρονος, παρόλα αυτά, σημειώνει ότι στην Πωγωνιανή, οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως και η συμπεριφορά των παιδαγωγών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, όταν είχε μεταφερθεί και στη δομή του Βόλου, δύο στελέχη μετέβησαν στην συγκεκριμένη δομή για να ερευνήσουν περιστατικό κλοπής. Εκείνοι, όπως υποστηρίζει, κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή που είχε γίνει εκεί.

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλάκωσαν, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε.

Όλες οι δομές της “Κιβωτού” έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών και τα άτομα που έχουν καταγγελθεί, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.


sofokleousin.gr