ΚΚΕ: Η λέξη πρόληψη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο καμίας κυβέρνησης

Αποτελεί «πρόκληση η μαγική εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του ότι δήθεν υπήρξαν περιορισμένες ζημιές στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής», τόνισε, μιλώντας στον ρ/σ «Ελλάδα FM», ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αν. Αττικής του κόμματος.

«Εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί, και εγώ και η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, όπως επίσης ήμασταν και τις επόμενες δύο ημέρες. Με επίσκεψη στους οικισμούς και στους κατοίκους που υπέστησαν καταστροφές. Οι διαπιστώσεις είναι ότι μιλάμε για εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, σε καλλιέργειες, σε μικρές επιχειρήσεις, σε αυτοκίνητα, που διαψεύδουν πανηγυρικά αυτή τη μαγική εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε. Σημείωσε πως «ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικισμοί που δεν έχουν ρεύμα και κάτοικοι που δίνουν μάχη μόνοι τους να καθαρίσουν τα σπίτια τους».

Ο κ. Γκιόκας ανέδειξε τη βασική αιτία που κάθε χρόνο προκαλούνται μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και όπως εξήγησε, «είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη». «Η λέξη πρόληψη δεν υπήρχε και δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο καμίας κυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε πως «επικαλούνται σειρά δικαιολογιών για «ακραία καιρικά φαινόμενα», το «ανάγλυφο της περιοχής», την κλιματική αλλαγή». «Όμως όταν μιλάμε για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, πρέπει να συνυπολογίζει αυτούς τους παράγοντες. Το κρατικό σχέδιο το θέλεις για τις δύσκολες συνθήκες» επισήμανε.

Είπε ότι πρόληψη σημαίνει επάρκεια δυνάμεων, διάταξη δυνάμεων και πάνω απ’ όλα διαχείριση δασών, και σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση δασών δίνεται το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού όταν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ δίνεται το 3,7% του κρατικού προϋπολογισμού».

«Αυτό συνεπάγεται ότι μόνο το 1% των δασών σε όλη τη χώρα καθαρίζεται, μόνο το 10% των δασικών δρόμων καθαρίζεται, ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές, όπως ο δασικός όγκος της Πάρνηθας, με ελάχιστους δασεργάτες».

Ο κ. Γκιόκας αναφέρθηκε, επίσης, στην «εμπορευματοποίηση της γης που έχει οδηγήσει, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική σε μεικτές ζώνες, όπου στην ίδια περιοχή υπάρχει κατοικία, δάσος και βιομηχανία» και υπογράμμισε ότι «αυτές οι μεικτές ζώνες είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός δρόμους ανάπτυξης για τον οποίο ευθύνονται και σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες».

«Είναι αποτέλεσμα των περιβαλλοντοκτόνων νόμων που επέτρεψαν να φτιάχνονται βιομηχανίες χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, είναι αποτέλεσμα ότι αυτό το κράτος δεν είχε ποτέ πρόγραμμα εργατικής-λαϊκής κατοικίας για να μπορούν εργαζόμενοι να έχουν σπίτι και όχι να πηγαίνουν όπως-όπως να φτιάχνουν τα σπίτια τους και να γίνονται και όμηροι επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Η Πεντέλη και η Ανατολική Αττική είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του δρόμου ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιεί περιοδείες σε Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, σε Δασαρχεία κλπ για να αναδειχθούν τα ζητήματα και «αυτό που εισπράττουμε κάθε φορά, από την κάθε κυβέρνηση, είναι ότι υπάρχει ετοιμότητα, επάρκεια, σχετικές διαβεβαιώσεις με τη «σέσουλα», όμως αυτά διαψεύδονται αμέσως μετά με τις καταστροφές που έρχονται».

Ο κ. Γκιόκας κατέστησε σαφές πως το ΚΚΕ «διεκδικεί 100% αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι». «Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο», τόνισε και επισήμανε ότι «πρέπει να συνοδευτούν με πολλά άλλα μέτρα ανακούφισης».

«Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία: Το καλοκαίρι καιγόμαστε, το χειμώνα πνιγόμαστε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1. Υπογράμμισε πως από τα εκάστοτε κυβερνητικά μέτρα λείπει κάθε χρόνο το στοιχείο της πρόληψης, το οποίο θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων. «Απουσιάζει η πρόληψη ως έννοια και ως πρακτική από όλες τις κυβερνήσεις», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δελής επισήμανε πως κάθε χρόνο καθαρίζεται μόλις το 1% των δασικών εκτάσεων της χώρας, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας αυτού «υπάρχει μια «βόμβα» μέσα στα δάση». «Αυτό συμβαίνει στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί, όπου καίγεται ένα από τα πιο σημαντικά πάρκα της Ευρώπης, επειδή το δάσος έχει να καθαριστεί δεκαετίες», ανέφερε. «Όταν δεν έχεις τα μέσα, όταν δεν έχεις το ανθρώπινο δυναμικό, όταν δεν έχεις καθαρίσει το δάσος, τότε θα τα ρίχνεις όλα στην “κλιματική αλλαγή”», πρόσθεσε. «Ασφαλώς και δεν είχαμε νεκρούς και δεν πρέπει να έχουμε νεκρούς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε τις απίστευτες ζημιές που υπάρχουν», είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως «λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως «είναι επιφανειακές οι αναλύσεις περί απομόνωσης της Τουρκίας», καθώς αποτελεί «πολύφερνη νύφη» για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ που θέλουν να προσδεθεί ακόμη περισσότερο στο «δυτικό» στρατόπεδο. «Αυτό το παζάρι παίζεται», σημείωσε, προειδοποιώντας πως αυτό «είναι πολύ επικίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ο Γ. Δελής είπε ακόμα ότι «η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μάλιστα προσδένεται ακόμα περισσότερο σε μια πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία κι αυτό είναι επικίνδυνο και για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς. Γι’ αυτό και το αίτημα του ΚΚΕ είναι άμεση απεμπλοκή από αυτό τον πόλεμο και βεβαίως το κλείσιμο των βάσεων, της διευκόλυνσης των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών οι οποίοι στην πραγματικότητα αυτοί είναι που συγκρούονται με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας και την πληρώνει ο δύστυχος ουκρανικός λαός».


sofokleousin.gr