Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση–Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάκαμψη

Θετική, όπως άλλωστε αναμενόταν ήταν η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδίδει θετικό πρόσημο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός του 2021, διαπιστώνοντας ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη. «Επιβραβεύει» την Αθήνα για την πρόοδο που σημειώνει σε δεσμευτικές υποχρεώσεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο, επισημαίνει τις καθυστερήσεις-αστοχίες στην επίτευξη στόχων σε δύο άκρως νευραλγικούς τομείς, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει στην έκθεσή της, ότι η χώρα καταδεικνύει σημαντική πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις αποκρατικοποιήσεις, όπου το Ελληνικό αλλά και οι πρόσφατες των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ, αποτελούν σημείο αναφοράς. Επίσης, στην έκθεση, γίνεται εκτενής αναφορά και άλλες μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» με πολύ καλό ρυθμό, όπως είναι η διαδικασία της απλοποίησης και κωδικοποίησης της ελληνικής νομοθεσίας, καθώς η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας του 2021, είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ (5,9%) ή  της Moodys Analytics (8,2%). H Επιτροπή περιορίζει την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 4,3% για φέτος, και στο 6% για το 2022. Τονίζει, μάλιστα, ότι τόσο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και η επάνοδος του τουρισμού θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη για φέτος.

Επισημαίνει, πάντως και αυτό έχει τη σημασία του, ότι επιφυλάσσεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη για φέτος, κάτι που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο. Παράλληλα, οι συντάκτες της Εκθεσης, σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα «προσθέσουν» στο ελληνικό ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% έως το 2026.

Στα αρνητικά σημεία της αξιολόγησης, συγκαταλέγονται η μη επίτευξη στόχων για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. 
 


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ