Κοροναϊός : Ακόμη 70 εκατ. δολάρια για το εμβόλιο από τον Bill Gates

Το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Bill Gates πρόσθεσε άλλα 70 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων και θεραπειών για τον κοροναϊό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κι άλλοι δωρητές θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με το Reuters, τα επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο COVAX, τον μηχανισμό για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια -υπό την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια (GAVI)- και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια θα διατεθούν στον συνασπισμό για καινοτομίες επιδημιολογικής ετοιμότητας (CEPI), που επίσης συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη αρκετών υποψήφιων εμβολίων για τον κοροναϊό.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα και εμβόλια όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, ανεξάρτητα από το πού ζουν» δήλωσε η Melinda Gates. «Η σημερινή δέσμευσή μας… δείχνει ότι πλησιάζουμε στο να έχουμε τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο να πολεμήσει αυτό τον ιό».

Πώς θα γίνει η διανομή των εμβολίων

Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο CEPI και η GAVI είναι επικεφαλής του παγκόσμιου σχεδίου με στόχο την επίσπευση της ανάπτυξης, παραγωγής και δίκαιης διανομής φαρμάκων, τεστ και εμβολίων για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την GAVI, ο μηχανισμός COVAX στοχεύει να έχει εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κοροναϊό έως τα τέλη του 2022. Αυτές θα διατεθούν στους πολίτες όλων των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό COVAX και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις θα είναι διαθέσεις στις 92 φτωχότερες χώρες.

Τα θετικά προκαταρκτικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας από τις κλινικές δοκιμές δύο εκ των υποψηφίων εμβολίων- ένα από τις Pfizer και BioNTech και το ένα που αναπτύσσεται στη Ρωσία- αποτέλεσαν ενθαρρυντικά σημάδια ότι έως τα τέλη του χρόνου μπορεί να αρχίσει η διάθεση των πρώτων εμβολίων.

Ο Μαρκ Σούσμαν, CEO του ίδρυμα Gates, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως αυτά τα νέα «μας κάνουν να ελπίζουμε για αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο από αυτό έως το να εγκριθούν τα εμβόλια και στη συνέχεια να φτάσουν στους ανθρώπους με την ίση παγκόσμια διανομή που χρειαζόμαστε πραγματικά για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό».


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ