Κοροναϊός – Κίνα : Πολίτες δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με φυλάκιση επειδή έκαναν ρεπορτάζ για την Ουχάν

Ένας Κινέζος δημοσιογράφος πολίτης που κάλυψε το ξέσπασμα του ιού στην Ουχάν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, σύμφωνα με πρόσφατα έγγραφα.

Η Ζανγκ Ζαν, 37χρονη πρώην δικηγόρος, κρατείται από τη σύλληψή της τον Μάιο.

Κατηγορείται για «διαμάχες και πρόκληση προβλημάτων» – μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον ακτιβιστών στην Κίνα. Η κα Zhang δεν είναι η πρώτη δημοσιογράφος-πολίτης που αντιμετώπισε προβλήματα για την αναφορά που έκανε τότε στην Ουχάν σχετικά με τον ιό.

Τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν τον Φεβρουάριο. Ο ένας, ο Λι Ζέουα, επανεμφανίστηκε τον Απρίλιο λέγοντας ότι ήταν σε «καραντίνα». Αργότερα εμφανίστηκε ο δεύτερος, ο Τσεν Τσιούσι, είχε τεθεί υπό κυβερνητική επίβλεψη, ενώ η τοποθεσία του τρίτου δημοσιογράφου, Φανγκ Μπιν, είναι ακόμα άγνωστος.

Οι κινεζικές αρχές είναι γνωστό ότι καταπιέζουν ακτιβιστές που μιλούν

Σύμφωνα με ένα δελτίο κατηγορίας που έχει πλέον εμφανιστεί, η κα Zhang πήγε στην Ουχάν τον Φεβρουάριο, όπου ανέφερε πολλές ιστορίες. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Δίκτυο των Κινέζων Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD), οι αναφορές της περιελάμβαναν την κράτηση άλλων ανεξάρτητων δημοσιογράφων και την παρενόχληση οικογενειών θυμάτων που ζητούσαν λογοδοσία.

Αλλά στις 14 Μαΐου εξαφανίστηκε από την Ουχάν, λέει το CHRD. Μια μέρα αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι είχε κρατηθεί από την αστυνομία στη Σαγκάη, σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 μιλίων (640 χλμ.). Στις 19 Ιουνίου, συνελήφθη επίσημα στη Σαγκάη. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, παραχωρήθηκε συνάντηση μαζί με τη δικηγόρο της.

Το CHRD λέει ότι η κα Zhang είχε κάνει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή της. Στις 18 Σεπτεμβρίου, η δικηγόρος της έλαβε ένα τηλεφώνημα ότι είχε κατηγορηθεί. Κατηγορήθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή.

Το δελτίο κατηγορίας, το οποίο εμφανίστηκε τη Δευτέρα, ισχυρίζεται ότι έστειλε «ψευδείς πληροφορίες μέσω κειμένου, βίντεο και άλλων μέσων μέσω [πλατφόρμες όπως] WeChat, Twitter και YouTube».

Κατηγορήθηκε επίσης ότι δέχτηκε συνεντεύξεις με ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και «διαδίδει κακόβουλα» πληροφορίες σχετικά με τον ιό στην Ουχάν.

Συνιστάται ποινή τεσσάρων έως πέντε ετών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Zhan αντιμετώπισε προβλήματα με τις αρχές.

Σύμφωνα με την CHRD, κλήθηκε από την αστυνομία στη Σαγκάη τον Σεπτέμβριο του 2019 και κρατήθηκε για να εκφράσει υποστήριξη για ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση ενώ ήταν υπό κράτηση.Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ