Κορωνοϊός: Για ποιους ασθενείς με καρκίνο είναι πιο απειλητικός
Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και απειλητικών επιπλοκών ως φαίνεται εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και της θεραπείας που κάνουν γι’ αυτόν οι ασθενείς.
Οι πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή καρκίνο του πνεύμονα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επιπλέον, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς που πάσχουν από άλλες μορφές καρκίνου.
Ακόμα πιο αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και για τους πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Discovery. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου (AACR).
Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με μεταστατικό (σταδίου IV) καρκίνο είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς καρκίνο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα άτομα με καρκίνο που μόλυνε ο νέος κορωνοϊός και νοσηλεύθηκαν σε 14 νοσοκομεία του Ουχάν, στην Κίνα. Ο κορωνοϊός Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη αυτή και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά επρόκειτο για 105 ασθενείς με καρκίνο. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης στη μελέτη τους 536 ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο, αλλά νόσησαν από τον κορωνοϊό.
Οι καθοριστικοί παράγοντες
Όπως διαπίστωσαν, η έκβαση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στα ατόμων με καρκίνο επηρεαζόταν:
- Από το είδος του καρκίνου. Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα ή μυέλωμα) είχαν πιο αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ακολουθούσαν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και ύστερα εκείνοι με καρκίνο του οισοφάγου.
- Το στάδιο του καρκίνου (οι 17 από τους 105 είχαν μεταστατικό ή σταδίου IV καρκίνο)
- Το είδος της αντινεοπλασματικής θεραπείας (π.χ. χημειοθεραπεία) που έκαναν τις τελευταίες 40 ημέρες πριν νοσήσουν από τον κορωνοϊό
Σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς καρκίνο, όσοι έπασχαν από αυτόν είχαν αυξημένες πιθανότητες:
- Να παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα σοβαρό σύμπτωμα
- Να χρειασθούν υποστήριξη της αναπνοής
- Να εισαχθούν στην εντατική
- Να έχουν παρατεταμένη νοσηλεία
Όσον αφορά τη θεραπεία, όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες με εξαίρεση την ακτινοθεραπεία, φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από τον κορωνοϊό. Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς που έκαναν ανοσοθεραπεία όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός. Το ίδιο και σε όσους είχαν χειρουργηθεί για τον καρκίνο τους.
Η δε διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών με καρκίνο ήταν κατά μέσον όρο 50% μεγαλύτερη απ’ ό,τι των ασθενών χωρίς καρκίνο. Στην πραγματικότητα, ήταν 27 έναντι 18 ημερών, αντιστοίχως.
«Πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό»
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι ασθενείς με καρκίνο είναι πιο ευάλωτοι» στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και προσθέτουν: «Επειδή αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη για το θέμα, τα ευρήματά μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που θα ωφελήσουν τους ασθενείς με καρκίνο σε όλο τον κόσμο».
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί ο κορωνοϊός απειλεί περισσότερο τους πάσχοντες από αιματολογικές κακοήθειες. Ωστόσο η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα γενικώς επιτίθενται στο ανοσοποιητικό, μειώνοντας τον αριθμό των κυττάρων του. Έτσι αφήνουν τους πάσχοντες ευάλωτους στις λοιμώξεις.
Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου μπορεί να είναι η ηλικία, δεδομένου ότι οι αιματολογικές κακοήθειες είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους, λένε οι ειδικοί.