Κορωνοϊός Ιταλία: Μειώθηκαν δραματικά οι ρύποι – Εικόνες από δορυφόρο


Milan skyline with modern skyscrapers in Porto Nuovo business district in Italy

Παρατηρείται σημαντική μείωση του διοξειδίου του αζώτου, κυρίως στην περιοχή της Λομβαρδίας. Αιτία οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ο κορονοϊός Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη και την οδηγεί σε δραστικά μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων, τα οποία μειώνουν κατακόρυφα την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P δείχνουν ότι ο καθολικός αποκλεισμός στην Ιταλία οδήγησε σε ραγδαία μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου.

Το ίδιο είχε παρατηρηθεί στις αρχές Μαρτίου και στην Κίνα, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στις περιοχές με την εντονότερη βιομηχανική ανάπτυξη. Στην Ιταλία οι εικόνες αποκαλύπτουν μεγαλύτερη μείωση στη Λομβαρδία, η οποία αποτελεί το βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση ΠΡΙΝ τον αποκλεισμό της Ιταλίας

Από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P ανήκει στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες φωτογραφίες. Όπως αναφέρει η ESA, ο Copernicus Sentinel-5P καταγράφει τα επίπεδα διαφόρων ρύπων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Το όζον
  • Το διοξείδιο του θείου
  • Το μονοξείδιο του άνθρακα
  • Το μεθάνιο
  • Το διοξείδιο του αζώτου

Όλοι αυτά τα αέρια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων και το κλίμα, γι’ αυτό τα παρακολουθεί η ESA.

Τους πρώτους 2,5 μήνες του 2020 υπήρξαν  σημαντικές διαφορές στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου στην γειτονική χώρα.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εμφανής, κυρίως στην Βόρεια Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας διέταξε τον αποκλεισμό της βόρειας Ιταλίας την Κυριακή 8 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός Covid-19. Την επόμενη ημέρα το μέτρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη την χώρα.

«Θα μπορούσε να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση των στοιχείων μας λόγω της νέφωσης και των αλλαγών του καιρού», δήλωσε ο διαχειριστής του δορυφόρου της ESA κ. Claus Zehner. «Ωστόσο η μείωση στις παρατηρούμενες εκπομπές συμπίπτει χρονικά με τον αποκλεισμό στην Ιταλία, που οδήγησε σε λιγότερες μετακινήσεις και βιομηχανικές δραστηριότητες».

Στην Ιταλία ο κορωνοϊός Covid-19 είχε προσβάλλει έως χθες το απόγευμα 17.660 ανθρώπους. Οι 1.266 δεν είχαν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή.

iatropedia.gr



agrinio24.gr