Κορωνοϊός Ιταλία: Περιμένουν χιλιάδες νέους θανάτους – Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση


Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα χάνονται μαζικά άνθρωποι στην Ιταλία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εκτιμά ένας κορυφαίος Ιταλός καθηγητής.

Οι θάνατοι στην Ιταλία από τη σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 αυξάνονται καθημερινά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου.

Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη κάνει ένας διακεκριμένος Ιταλός ειδικός από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναισθησιολογίας (ESA). Σε έκθεση που συνέταξε ο Dr Davide Manca, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, εκτιμά ότι χιλιάδες ακόμα άνθρωποι θα πεθάνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Μόνο που αυτό είναι το… καλό σενάριο. Στη χειρότερη περίπτωση, λέει, οι θάνατοι θα συνεχιστούν έως τις αρχές Ιουνίου.

Έως και χθες το απόγευμα (31 Μαρτίου 2020) η Ιταλία είχε αναφέρει συνολικά 105.792 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Από τους ανθρώπους αυτούς:

  • Το 59% βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • 12.428 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός είναι μακράν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
  • 4.023 νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στην εντατική
  • 15.729 έχουν αναρρώσει

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Λομβαρδίας και γενικότερα της Ιταλίας, πιθανώς έφτασε στην κορύφωσή του. Ωστόσο για αρκετές ακόμα ημέρες θα πεθαίνουν καθημερινά εκατοντάδες από τους ασθενείς αυτούς.

Κορύφωση των θανάτων στα μέσα Μαρτίου

Σύμφωνα με την έκθεση, η 31η Μαρτίου υπήρξε η 39η ημέρα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία. Ως πρώτη ημέρα θεωρείται η 22η Φεβρουαρίου, όταν ανιχνεύθηκαν στη Λομβαρδία πολλαπλά κρούσματα που σχετίζονταν με έναν 38χρονο ασθενή.

Ο Dr Manca χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά μοντέλα για να υπολογίσει πότε είναι πιθανότερο να σταματήσουν οι θάνατοι. Το ένα από αυτά ήταν πιο αισιόδοξο, καθώς προέβλεψε ότι το 98% των θανάτων θα έχει συμβεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το δεύτερο μοντέλο προέβλεψε ότι αυτό θα συμβεί στις 3 Ιουνίου στη Λομβαρδία και στις 4 Ιουνίου στην υπόλοιπη Ιταλία.

Ο Dr Manca σημειώνει στην έκθεσή του ότι ο κορωνοϊός είχε προσβάλλει πριν από 2 εβδομάδες τους ασθενείς που πεθαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία. Όσον αφορά τους ασθενείς που εισάγονται στην εντατική, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός τους κορυφώθηκε:

  • Την 22η ημέρα της επιδημίας (στις 15 Μαρτίου) στη Λομβαρδία
  • Την 25η ημέρα της επιδημίας (στις 18 Μαρτίου) στην υπόλοιπη Ιταλία.

«Η διαφορά μεταξύ της Λομβαρδίας και της υπόλοιπης χώρας οφείλεται στην ημερομηνία έναρξης της κοινωνικής απόστασης», εξηγεί ο καθηγητής. «Τα μέτρα αυτά άρχισαν πρώτα στη Λομβαρδία και ύστερα από μερικές ημέρες γενικεύθηκαν. Ωστόσο κάθε μέρα που μεσολάβησε ήταν εξαιρετικά σημαντική».

Οι εισαγωγές στην εντατική

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 13-23 Μαρτίου εισάγονταν καθημερινά στις εντατικές της Ιταλίας 180-240 ασθενείς. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε περίπου 50-70.

«Υπολογίσαμε ότι την 45η ημέρα της επιδημίας (στις 6 Απριλίου) θα μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ», τόνισε ο Dr Manca. «Ύστερα ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών θα αρχίσει να μειώνεται. Αρκεί να συνεχιστεί η αυστηρή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων».

Μεταδοτικοί για ημέρες

Η νέα έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι είναι παρατεταμένη η περίοδος διασποράς του ιού από τους ανθρώπους που μολύνει. Ένας γιατρός, λ.χ., έχει ακόμα υψηλό ιϊκό φορτίο, παρότι ο κορωνοϊός τον μόλυνε στα μέσα Φεβρουαρίου! Ο γιατρός αυτός βρίσκεται σε καραντίνα από τις 23 Φεβρουαρίου. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και για πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική.

Επιπλέον, το 33% των ασθενών που βγαίνουν από τον αναπνευστήρα για πρώτη φορά, παρουσιάζουν παρόξυνση της αναπνευστικής δυσλειτουργίας. Έτσι, χρειάζονται νέα αναπνευστική θεραπεία (αλλά μη-επεμβατική).

Τέλος, οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους είχαν νοσηλευτεί επί 10-12 ημέρες στην εντατική πριν καταλήξουν.



agrinio24.gr