Κορονοϊός: Κολλάει στα μάτια μέσω του αέρα – Τι λέει να κάνετε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας!


Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν μολυσμένα με SARS-CoV-2 αιωρούμενα σταγονίδια ακουμπήσουν τους υγρούς οφθαλμούς στα μάτια σας.

Ο κορονοϊός προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική ασθένεια. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο ιό. Τα άτομα με σοβαρή λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορούν να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από επιπλοκές της ασθένειας.

Κορονοϊός: Τα προληπτικά μέτρα για τα μάτια μπορούν να βοηθήσουν, επειδή:

Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή μιλάει, σταγονίδια του ιού μπορούν να φύγουν από το στόμα ή την μύτη του, να αιωρηθούν και να φτάσουν στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Είναι πιο πιθανό να εισπνεύσετε αυτά τα σταγονίδια από το στόμα ή την μύτη σας, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν στα μάτια σας.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδώσουν τη νόσο από τα δάκρυα τους. Το να αγγίξετε δάκρυα μολυσμένου ατόμου, ή μια επιφάνεια όπου έχουν πέσει δάκρυα μολυσμένου ατόμου, είναι μια ακόμα πιθανή εστία δική σας μόλυνσης.

Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας κάτι που έχει τον ιό σε αυτό, όπως το τραπέζι ή το πόμολο της πόρτας, και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια σας.

Ο κορονοϊός, σπανίως, μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα

Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από κορονοϊό. Ωστόσο, το ιογενές ροζ μάτι (επιπεφυκίτιδα), είναι σύμπτωμα σε περίπου 1-3% των ανθρώπων με COVID-19. Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί αγγίζοντας την έκκριση από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου.

Κορονοϊός – Μάτια: Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους

“Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κορονοϊό, οι προφυλάξεις κοινής λογικής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Έτσι, μην αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά και πολύ καλά, να ακολουθείτε καλή υγιεινή των φακών επαφής και να αποφύγετε να αγγίζετε, ή τρίβετε την μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας”, λέει ο οφθαλμίατρος Sonal Tuli, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

1. Εάν φοράτε φακούς επαφής, αφήστε τους για λίγο καιρό στην άκρη και προτιμήστε γυαλιά

Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Δοκιμάστε να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν τείνετε να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε τους φακούς σας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και να σας κάνει να ακουμπάτε λιγότερο αυθόρμητα και μηχανικά τα μάτια σας.

2. Τα γυαλιά αποτελούν ένα “φυσικό εμπόδιο” προστασίας των ματιών

Τα γυαλιά όρασης ή ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από μολυσμένα σταγονίδια. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να φτάσει στα μάτια σας από τα εκτεθειμένα σημεία γύρω από τον σκελετό των γυαλιών. Εάν φροντίζετε κάποιον ασθενή με COVID-19, τα γυαλιά θα σας προστατεύσουν λίγο περισσότερο.

3. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Το κάνουμε όλοι. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει αυτή η συνήθεια, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας, ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας στην μύτη, χρησιμοποιήστε έναν χαρτομάντηλο αντί για τα γυμνά σας δάχτυλα. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη τριβή, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ενυδατικές σταγόνες στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των ματιών σας. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr