Κορωνοϊός: Μεταδίδεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη


Μία ακόμα μελέτη δείχνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδίδεται πριν αρχίσει ένας ασθενής να βήχει ή να φταρνίζεται – πιθανώς με την ομιλία ή ακόμα και την ανάσα.

Νέα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί πριν αρχίσει ένας φορέας να βήχει ή να φταρνίζεται, ανακάλυψαν επιστήμονες από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Τα ευρήματά τους δημιουργούν υπόνοιες ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται όταν αναπνέουμε ή μιλάμε.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 243 συμπατριώτες τους. Όλοι τους εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 16 Μαρτίου 2020. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσαν το σύνολο των πρώτων κρουσμάτων της Σιγκαπούρης.

Οι 157 από τους ασθενείς είχαν μολυνθεί εντός Σιγκαπούρης (εγχώρια μετάδοση). Οι ερευνητές εντόπισαν επτά ομάδες των 2 έως 5 ατόμων που είχαν αλληλομολυνθεί.

Κοιτάζοντας λεπτομερώς την πορεία της νόσου τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 10 αυτούς (ποσοστό 6,4%) μολύνθηκαν από φορείς του ιού πριν εκείνοι εκδηλώσουν συμπτώματα. Μάλιστα ο κορωνοϊός μόλυνε τους 10 ασθενείς 1-3 ημέρες πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα οι άνθρωποι από τους οποίους είχαν κολλήσει τον ιό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «για τον έλεγχο της πανδημίας, ίσως δεν αρκεί η αυστηρή καραντίνα μόνο των ασθενών που εκδηλώνουν συμπτώματα», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Σιγκαπούρης στο άρθρο τους, «η προσυμπτωματική μετάδοση μπορεί να γίνεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή πιθανώς έμμεσης μετάδοσης. Η ομιλία και άλλες φωνητικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, έχει αποδειχθεί ότι παράγουν αερογενή μόρια. Ο ρυθμός της εκπομπής τους εξαρτάται από την ένταση της φωνής».

Διχογνωμίες των ειδικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει απορρίψει την πιθανότητα να μεταδίδεται ο κορωνοϊός αερογενώς από τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν μιλάμε ή αναπνέουμε. Τα σταγονίδια αυτά έχουν διάμετρο κάτω από 5 μm, διαχέονται σαν αεροζόλ και αιωρούνται στον αέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Π.Ο.Υ., ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω «πολύ μεγαλύτερων σταγονιδίων του αναπνευστικού». Τα σταγονίδια αυτά παράγονται όταν ένας φορέας του ιού Covid-19 βήχει ή φταρνίζεται και γρήγορα πέφτουν στις επιφάνειες. Η διάμετρός τους είναι πάνω από 5 μm και δεν φτάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

Ωστόσο τόσο η παρούσα μελέτη, όσο και μία άλλη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αντικρούουν την άποψη αυτή. Η μελέτη αυτή υπολόγισε ότι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να παραμένουν στον αέρα επί μισή ώρα στις συνθήκες της αληθινής ζωής. Στις ελεγχόμενες συνθήκες του εργαστηρίου αιωρούνταν επί 3 ώρες.

Η περίπτωση μιας χορωδίας στην Ουάσινγκτον

Τα ευρήματα της μελέτης στην NEJM υποστηρίζουν οι ερευνητές της Σιγκαπούρης. Μάλιστα στο άρθρο τους στην MMWR παραθέτουν και την περίπτωση μιας χορωδίας στην Ουάσινγκτον, στην οποία σημειώθηκε μαζική προσυμπτωματική μετάδοση.

Πρόκειται για την χορωδία Skagit Valley Chorale, η οποία έκανε πρόβα στις 10 Μαρτίου, όταν ακόμα στις ΗΠΑ δεν είχαν ληφθεί μέτρα εναντίον του ιού. Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όμως, ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για το αν έπρεπε να γίνει πρόβα.

Τελικά ο μαέστρος προχώρησε στην πρόβα. Διήρκησε 2,5 ώρες και συμμετείχαν σχεδόν 60 τραγουδιστές. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι 45 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Τουλάχιστον τρεις είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία και δύο είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η προσυμπτωματική μετάδοση μέσω του τραγουδιού πιθανώς έπαιξε ρόλο στο περιστατικό αυτό.

Οι επιστήμονες της Σιγκαπούρης αναφέρουν επίσης στοιχεία από Κινέζους ασθενείς που υποδηλώνουν ότι το 12,6% μολύνθηκαν από φορείς του ιού οι οποίοι ήσαν ασυμπτωματικοί. Τα δεδομένα αυτά αφορούν ασθενείς εκτός του επίκεντρου της πανδημίας που ήταν η επαρχία Hubei της Κίνας.



agrinio24.gr