Κορωνοϊός: «Μέτριος προς υψηλός» ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη – Τι λέει το ECDC


Αναθεωρημένη αξιολόγηση του κινδύνου που συνιστά ο νέος κορωνοϊός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμορες χώρες εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην αναβάθμιση του επιπέδου του συναγερμού για το νέο κορωνοϊό προχώρησαν οι ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς αναμένεται πως τις προσεχείς εβδομάδες θα αναφέρονται ολοένα περισσότερα κρούσματα. Την εκτίμηση αυτή έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν την πορεία που έχει ο κορονοϊός Covid-19.

«Αν και δεν πρέπει να πανικοβληθεί ο κόσμος, γεγονός παραμένει ότι η κατάσταση πιθανώς θα επιδεινωθεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič. «Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν, δεδομένης και της κατάστασης στην Κίνα, είναι πως κάθε χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη».

Το ECDC εξέδωσε σήμερα αναθεωρημένη ανάλυση του κινδύνου που συνιστά ο κορωνοϊός Covid-19 για την Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτήν, «ο κίνδυνος εκτεταμένης συνεχούς μετάδοσης» του ιού είναι «μέτριος προς υψηλός, με περισσότερες χώρες να αναμένεται να αναφέρουν περισσότερα μεμονωμένα και ομαδικά κρούσματα».

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε ορισμένους παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο αυξημένος αριθμός των χωρών με εκτεταμένη εγχώρια μετάδοση στην Ευρώπη και στον κόσμο
  • Στα πολυάριθμα κρούσματα με ήπια συμπτώματα, που είναι ικανά να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.
  • Στην αναφορά κρουσμάτων σε περιοχές χωρίς γνωστό ιστορικό ταξιδιών σε πληγείσες περιοχές/χώρες.

Μολύνονται γιατροί – νοσηλευτές

Τα ECDC προσθέτουν ότι έως τώρα τα μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί δεν έχουν κατορθώσει να σταματήσουν τον ιό. Το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

Όσον αφορά τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, τα Κέντρα τονίζουν ότι συχνά δεν αντιλαμβάνονται την μεταδοτικότητά τους. Έτσι αρκετοί από αυτούς αναζητούν ιατρική φροντίδα χωρίς λήψη μέτρων, με συνέπεια να μολύνονται οι εργαζόμενοι στην Υγεία.

Το ECDC τονίζει πως «μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού τις προσεχείς εβδομάδες» θα είχε «μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και στα συστήματα Υγείας».

Η κατάσταση στην Ευρώπη σε αριθμούς

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που παραθέτει το ECDC στην αξιολόγησή του, ο κορωνοϊός Covid-19 είχε προκαλέσει στην Ευρώπη 2.199 κρούσματα. Οι 38 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν συνολικά:

  • Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ (έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 18 από τα 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας)
  • Τις τρεις πρόσθετες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία)
  • Τη Βρετανία
  • Το Μονακό
  • Το Σαν Μαρίνο
  • Την Ελβετία

Tο 75% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων (τα 1.689) έχουν καταγραφεί στην Ιταλία. Στην ίδια χώρα έχει καταγραφεί και το 92% των θανάτων (είναι 35).

iatropedia.gr



agrinio24.gr