Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους – Τι έγινε στην Ιταλία


Ηλικία, φύλο και γενική κατάσταση υγείας οι κύριοι παράγοντες κινδύνου. Από ποια νοσήματα έπασχαν τα θύματα στην γειτονική χώρα.

Τα πρώτα δεδομένα για τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας. Η σχετική ανακοίνωση αφορά τους 105 πρώτους ασθενείς, που κατέληξαν. Ο κορονοϊός Covid-19 έχει κοστίσει ως τώρα τη ζωή 148 ανθρώπων στην χώρα.

Το αν οι ασθενείς αυτοί πέθαναν «από» ή «με» τον κορωνοϊό δεν αλλάζει κάτι, διευκρινίζουν οι ειδικοί του ISS. Γεγονός παραμένει ότι η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 81 έτη. Ότι τα δύο τρίτα ήσαν άνδρες. Και ότι η συντριπτική πλειονότητα έπασχαν από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

Οι 73 από αυτούς κατέληξαν στη Λομβαρδία. Οι 21 στην Εμίλια-Ρομάνια. Οι 7 πέθαναν σε νοσοκομεία του Βένετο και οι 3 στο Μάρκε.

Φύλο και ηλικία

Με βάση τα δεδομένα των ιταλικών Αρχών, από τους 105 ασθενείς που κατέληξαν μόνο οι 28 (ποσοστό 26,7%) ήσαν γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 50 έως άνω των 90 ετών, αλλά κάτω των 60 ετών ήταν μόλις το 11% από αυτούς. Πιο αναλυτικά:

  • Το 14,1% είχαν ηλικία άνω των 90 ετών
  • Το 42,2% είχαν ηλικία 80-89 ετών
  • Το 32,4% είχαν ηλικία 70-79 ετών
  • Το 8,4% είχαν ηλικία 60-69 ετών
  • Το 2,8% είχαν ηλικία 50-59 ετών

Η μέση ηλικία ανδρών και γυναικών ήταν τα 81 έτη. Ωστόσο οι γυναίκες που κατέληξαν ήταν κατά μέσον όρο πιο ηλικιωμένες από τους άνδρες. Η μέση διαφορά μεταξύ των φύλων έφτανε τα 3,5 χρόνια (83,4 ετών οι γυναίκες έναντι 79,9 ετών οι άνδρες).

Επιπλέον, η ηλικία των ασθενών που κατέληξαν ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη απ’ ό,τι των ασθενών που νόσησαν λιγότερο σοβαρά από τον ιό.

Υπερτασικοί οι 3 στους 4!

Ο κορωνοϊός Covid-19 κόστισε τη ζωή κυρίως ανθρώπων με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα έπασχαν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα. Αυτό με την υψηλότερη συχνότητα απ’ όλα, δε, ήταν η υπέρταση. Πιο αναλυτικά:

  • Το 15,5% των θανόντων είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο, χρόνιο πρόβλημα υγείας.
  • Το 18,3% είχαν δύο χρόνια προβλήματα υγείας
  • Το 67,2% είχαν τρία ή περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας.

Κατά μέσον όρο, οι ασθενείς που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή είχαν 3,4 συνοδά προβλήματα υγείας! Τα πιο συχνά συνοδά νοσήματα στους ασθενείς αυτούς ήταν:

  • Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων)
  • Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των νεκρών)
  • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8%).

Ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 5 ημέρες. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της νοσηλείας και του θανάτου ήταν 4 ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και ασθενείς»

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ιδιαιτέρως απειλητικός για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τονίζει το ISS.

«Αν και τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά, επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ISS Silvio Brusaferro. «Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να χάσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για ευάλωτους ανθρώπους, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλλει συνολικά 3.858 ανθρώπους στην Ιταλία. Οι 414 από αυτούς ανάρρωσαν, ενώ 148 έχουν χάσει τη ζωή τους. Τουλάχιστον 225 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση.



agrinio24.gr