Κορωνοϊός: Πώς άντεξε το ΕΣΥ, τι καταφέραμε αυτούς τους τρεις μήνες – Πως θα μείνουμε ασφαλείς


Ο έγκαιρος χρόνος αντίδρασης στην πανδημία και η πειθαρχία που επέδειξαν οι έλληνες πολίτες στα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση, οδήγησαν στην απόφαση να βγούμε από τα μέτρα εγκλεισμού, ίσως με μεγαλύτερη ασφάλεια από κάποιους άλλους λαούς. Ποιοι είναι οι αριθμοί που μας οδήγησαν από το “Μένουμε σπίτι” στο “Μένουμε ασφαλείς”.

Αν και το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ, καθώς δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε άσκοπα και να θέτουμε την υγεία τη δική μας και των συμπολιτών μας σε κίνδυνο, το γεγονός είναι ότι καταφέραμε να περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού και είμαστε πλέον έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου, τη σταδιακή αποκλιμάκωση:

“Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ οσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού. Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επάνοδός μας στη μερική κανονικότητα, όμως, δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή, καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δυστυχώς μεγάλος.

Που βρισκόμασταν, όμως, πριν από 3 μήνες και πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Λάβαμε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας

Στα 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση προχώρησε σε περιορισμό των εκδηλώσεων, συνεδρίων, και το κλείσιμο των ΚΑΠΗ.

Στα 258 κρούσματα έκλεισαν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ στις 22/3 υπήρξε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Δείτε στο διάγραμμα την κλιμάκωση των μέτρων στην Ελλάδα, αλλά και τον χρόνο αντίδρασης σε σχέση με άλλες χώρες:

Μειώσαμε τον ρυθμό μεταδοτικότητας της νόσου COVID-19

Με τα σκληρά μέτρα που λάβαμε, τον περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο εργασιών και καταστημάτων  κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να περιορίσουμε σημαντικά τη μεταδοτικότητα του ιού, τον λεγόμενο δείκτη “reproductive rate r0”, από το 2,5 σε κάτω από 0,5. Τι σημαίνει αυτό; Με λίγα λόγια, στο σήμερα, ένας μολυσμένος άνθρωπος απότ η νόσο COVID-19, μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από μισό. Όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται κάτω από το 1, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει αρκετή ασφάλεια στο κοινωνικό περιβάλλον σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού.

Δείτε επίσης: Τσιόδρας: “Η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται” – Τι δείχνει το ενθαρρυντικό R0 της Ελλάδας

Προστετεύτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τα μέτρα μας έδωσαν πολύτιμο χρόνο για τη διάσωση (αρχικά), και τη θωράκιση (στη συνέχεια) του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης των οποίων τα υγειονομικά συστήματα κατέρρευσαν, το ΕΣΥ “κράτησε” αν και χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη, μέχρι να εξοπλιστεί επαρκώς για να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο ενδεχόμενο κύμα πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα.

Δείτε σε διάγραμμα την εβδομαδιαία διθεσιμότητα των ΜΕΘ και τις κλίνες που τελικά κατελήφθησαν από τα σοβαρά κρούσματα του ιού SARS-C0V-2. 

Η χαμηλή κυκλοφορία της νόσου, εξαιτίας της τήρησης των αυστηρών μέτρων αποτυπώνεται και στο συγκριτικό διάγραμμα με τους επιβεβαιωμένους θανάτους. Σε σχέση με πολλά ακόμη κράτη της Ευρώπης, όπως θα διαπιστώσετε, στην Ελλάδα η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι θεωρούνται πιο αξιόπιστος δείκτης, σε σχέση με την καταγραφή των κρουσμάτων, την πραγματική αποτύπωση της εικόνας της πανδημίας.

Πλεονεκτήματα της εποχής για να περάσουμε στην αποκλιμάκωση

Η Ελλάδα μπαίνει στη φάση της αποκλιμάκωσης, έχοντας ένα σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει εξαληφθεί.

Παράγοντες, όπως: ο χαμηλός ρυθμός μετάδοσης της νόσου, το ΕΣΥ το οποίο δεν ταλαιπωρήθηκε και δεν αποδεκατίστηκε όπως άλλα συστήματα υγείας, η εκπαίδευσή μας στα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, καθώς επίσης, και κυρίως οι θετικοί κλιματολογικοί παράγοντες, μας κάνουν να αισιοδοξούμε (συγκρατημένα).

Από το “Μένουμε Σπίτι” στο “Μένουμε “Ασφαλείς”  και η πορεία προς το εμβόλιο

Ημερομηνία ορόσημο για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ημερομηνία ανακάλυψης αποτελεσματικού εμβολίου, μια προοπτική που είναι και πολύ μελλοντική και πολύ ασαφής. Μέχρι τότε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με υπευθυνότητα και ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των κανόνων υγιεινής. 

Μεγάλη προσοχή και μέριμνα θα πρέπει να δείξουμε για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και τους ηλικιωμένους μας.

Ακόμα κι αν όλα εξελιχθουν ομαλά μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστα πισωγυρίσματα σε περιοριστικά μέτρα, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από το καλοκαίρι και μετά, με μια πιθανή επανεμφάνιση ενός δεύτερου πανδημικού κύματος το φθινόπωρο και μέσα στον επόμενο χειμώνα.



agrinio24.gr