Κορωνοϊός: Πώς ξεκίνησε η διασπορά στην Καστοριά – Καζάνι που βράζει ο Προμαχώνας!
Διασπορά του κορωνοϊού με 27 θετικά COVID-19 περιστατικά προκλήθηκε μέσα σε μόλις 2,5 εβδομάδες στη Δυτική Μακεδονία. Μάχη με τον κορωνοϊό δίνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα, με τη διενέργεια 2.000 τεστ την ημέρα. Στόχος, να εμποδίσουν την είσοδο κρουσμάτων, να περιορίσουν τη διασπορά στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα στη Μακεδονία.
Πρώτη στη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη Μακεδονία αποδεικνύεται η Καστοριά, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπύρωση του ιού SARS-CoV-2, από τις 24 Ιουνίου, οπότε εντοπίστηκε στην περιοχή ο πρώτος θετικός ασθενής.
Μόλις χθες στο “κάδρο” του ΕΟΔΥ μπήκε και η Καβάλα με 5 νέα κρούσματα, ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και 2 νέα περιστατικά της λοίμωξης COVID-19 και στη Δράμα. Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα;
Η απάντηση κρύβεται, απ’ ό,τι φαίνεται, στα εισαγόμενα κρούσματα. Οι ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία έφεραν στην επιφάνεια μια ανησυχητική κατάσταση, που όμως, προς το παρόν χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως “ελεγχόμενη”.
Μιλώντας στο iatropedia.gr o παθολόγος – λοιμωξιολόγος και συντονιστής ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος, περιγράφει πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καστοριά και τι έδειξαν οι ιχνηλατήσεις και τα τεστ στον τοπικό πληθυσμό:
“Από τα 27 θετικά στο σύνολο στη Δυτική Μακεδονία, τα 24 είναι μόνο στον νομό Καστοριάς και 3 στον νομό Κοζάνης. Τα 20 κρούσματα στην Καστοριά προέρχονται από ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και 4 ορφανά κρούσματα. Ακολούθησαν ιχνηλατήσεις αρκετές. Έχουμε πάρει περίπου 300 δείγματα στο σύνολο, από τις επαφές των θετικών ασθενών. Τα 4 ορφανά διαγνώστηκαν κυρίως στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, πριν από τοκετό κλπ”.
Καστοριά: Αλλοδαπός εργάτης ήταν πιθανότατα το 1ο κρούσμα του κορωνοϊού, αν και δεν υπήρξε επίσημη διάγνωση
Σύμφωνα με τον Συντονιστή του ΕΟΔΥ, κ. Ρωμιόπουλο το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο -και πιστοποιημένο με τεστ- κρούσμα του κορωνοϊού που διαγνώστηκε στις 24 Ιουνίου σε χωριό της Καστοριάς, ανήκε σε κάτοικο της περιοχής.
Η πολύπλοκη και διεξοδική ιχνηλάτηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον γιατρό, αποκάλυψε μια άλλη πραγματικότητα:
“Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι στο περιβάλλον του διαγνωσμένου ασθενή υπήρχε άλλος με ήπια συμπτώματα που παρέπεμπαν σε λοίμωξη COVID-19, μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά δεν πήγε να κάνει έλεγχο. Φαίνεται ότι αυτός προσέβαλλε τον ασθενή, που στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός, οποίος μάλιστα είχε πιο βαριά συμπτωματολογία και υψηλό πυρετό. Ο ασθενής που δεν ελέγχθηκε ποτέ, έχουμε ενδείξεις -αλλά όχι αποδείξεις- για το από που ενδεχομένως είχε νοσήσει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είχε έρθει σε επαφή με άλλο κρούσμα, το οποίο ήταν “εισαγόμενο”. Μετά στην ιχνηλάτηση βρήκαμε βέβαια κι άλλους”, αναφέρει ο Ιορδάνης Ρωμιόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο “εισαγόμενος” ασθενής που φαίνεται να μετέδωσε τη νόσο σε κατοίκους της περιοχής ήταν πιθανότατα ένας αλλοδαπός εργάτης από την Αλβανία, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα τον Ιούνιο για να εργαστεί στη συγκομιδή μήλων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στον ίδιο νομό βρέθηκαν πρόσφατα πολλοί αλλοδαποί εργάτες, προερχόμενοι από χώρες των Βαλκανίων που αντιμετωπίζουν έξαρση του κορωνοϊού.
Χωριά της Καστοριάς των 500 κατοίκων, μπορεί να φιλοξενούν έως και 250 αλλοδαπούς εργάτες, ενώ από την 1η Ιουνίου και μετά, όσοι από αυτούς βρέθηκαν στην Μακεδονία, δεν μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, όπως συνέβαινε νωρίτερα.
Κάποιοι αρνήθηκαν μάλιστα να υποβληθούν σε τεστ, χωρίς το κράτος να μπορεί να τους υποχρεώσει να εξεταστούν.
Τα “ορφανά” κρούσματα, οι νοσηλείες και γιατί δεν ανησυχούν οι επιστήμονες για την Καστοριά
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 στην Καστοριά είναι ασυμπτωματικοί. Τέσσερις, όμως, εμφάνισαν βαρύτερη συμπτωματολογία και χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Δύο που νοσηλεύθηκαν με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η νοσηλεία για άλλους δύο ασθενείς.
Οι ιχνηλατήσεις στην Καστοριά, ωστόσο, έφεραν στην επιφάνεια και 4 “ορφανά” κρούσματα, που προέρχονται δηλαδή από άγνωστη πηγή μετάδοσης. Η εξέταση αυτών των “ορφανών” δειγμάτων, ωστόσο, έκρυβε μια έκπληξη για τους επιστήμονες, αναφέρει ο Συντονιστής του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος:
“Το ευχάριστο ήταν ότι τα ορφανά κρούσματα -όλα μηδενός εξαιρουμένου- είχαν χαμηλό ιικό φορτίο, γεγονός το οποίο σήμαινε εξαρχής ότι, η πιθανότητα να έχουν διασπείρει κάπου τον ιό είναι πολύ μικρή. Στην πράξη, δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα θετικό κρούσμα στο περιβάλλον τους”, τονίζει ο γιατρός.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ευχάριστα νέα. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη διασπορά της Καστοριάς “ελεγχόμενη”, καθώς -εκτός από τα “ορφανά” κρούσματα που αποδεδειγμένα δεν μετέδωσαν τη νόσο- όλα τα υπόλοιπα κρούσματα προέρχονται από επαφές θετικών κρουσμάτων:
“Η όποια διασπορά μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί, έχει να κάνει με μια ελεγχόμενη διασπορά, δηλαδή που αφορά κυρίως επαφές θετικών κρουσμάτων. Άρα ξέρουμε ποια είναι η πηγή, οπότε πρώτα το περιβάλλον μπαίνει σε καραντίνα και μετά ελέγχεται. Όσοι ήταν θετικοί, δεν μας πειράζει γιατί αυτοί είχαν μπει σε καραντίνα εγκαίρως. Οπότε αυτό είναι το καλό της ιχνηλάτησης”, επισημαίνει ο κ. Ρωμιόπουλος.
Η καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Καστοριά από τον ΕΟΔΥ, αποτυπώνεται και στα ημερήσια κρούσματα στην περιοχή, τα οποία υπάρχουν μεν, αλλά δεν εμφανίζουν γεωμετρική πρόοδο. “Θα ήταν πρόβλημα αν είχαμε ένα με δύο σήμερα, αύριο τέσσερα, μεθαύριο οκτώ. Εκεί θα είχαμε θέμα”, τονίζει ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ και σπεύδει να συμπληρώσει ότι αυτή είναι η εικόνα στο σήμερα:
“Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, γιατί δυστυχώς με τον κορωνοϊό, όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή, Προς το παρόν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί προς τους πολίτες”.
Προμαχώνας: Αγώνα κάνει ο ΕΟΔΥ να “στεγανοποιήσει” από τον κορωνοϊό τα βόρεια σύνορα της χώρας
Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο ελεγχόμενη η κατάσταση στον Προμαχώνα. Εκεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει τεράστια μάχη να συγκρατήσει τον κορωνοϊό έξω από τα σύνορα μας. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή των Κινητών Ομάδων (ΚΟΜΥ) της Δυτικής Μακεδονίας να βοηθήσουν στους περίπου 2.000 ελέγχους που γίνονται καθημερινά στον μεθοριακό σταθμό. Χθες, μάλιστα, υπήρξε νέα προκήρυξη για ενίσχυση των ΚΟΜΥ στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας.
Ο Συνονιστής του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ρωμιόπουλος, τονίζει: “Θέλουμε να φρουρήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα με έκτακτα μέτρα τα σύνορά μας από τα εισαγόμενα κρούσματα, δηλαδή από τουρίστες, ή ταξιδιώτες που προέρχονται από νοτιοανατολικές και δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται σήμερα από τον κορωνοϊό. Αναγνωρίζουμε ότι ο Προμαχώνας είναι εστία προβλήματος. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους. Δεύτερον ακόμα και αυτούς που θα τους ελέγξουμε και θα είναι αρνητικοί σήμερα, αύριο μπορεί να πάνε σε οποιοδήποτε περιοχή της χώρας και να είναι θετικοί, οπότε να κάνουν διασπορά. Τρίτον, το τεστ PCR επίσης δεν είναι το πιο αξιόπιστο. Υπάρχει ένα ποσοστό, ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι θετικός και το τεστ να μην τον βγάλει θετικό, από π.χ. κακή δειγματοληψία. ΄Άρα οι πιθανότητες να προκύψει πρόβλημα από τον Προμαχώνα και τα βόρεια σύνορά μας, είναι μεγάλες. Και ειδικά από χώρες που ξέρουμε ότι αυτή την εποχή δοκιμάζονται με υψηλό επιπολασμό του κορωνοϊού σ’αυτές”.
Οι πολίτες από την Σερβία δεν εισέρχονται πλέον στην Ελλάδα. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ωστόσο, δίνουν μάχη όλο το 24ωρο, με 2.000 τεστ κατά μέσο όρο καθημερινά.
“2.000 δείγματα είναι τεράστιο νούμερο. Κι αυτό, όμως, πάλι αν εξετάζουμε δειγματοληπτικά κάποιες οικογένειες, τα 2.000 δείγματα ισοδυναμούν με 500 τετραμελείς οικογένειες. Γιατί ο έλεγχος γίνεται σε όλη την οικογένεια. Οπότε κι αυτός δειγματοληπτικός είναι. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Οπότε καταλαβαίνετε. Κάνουμε ότι μπορούμε”, καταλήγει ο κ. Ρωμιόπουλος.