Κορωνοϊός: Πότε έρχεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Γιατί πήραμε τα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη


Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα βρίσκει ισχυρή αντίσταση στην προσπάθειά του να εξαπλωθεί. Τα πολύ αυστηρά μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υιοθετεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν τελικά να εμποδίσουν την επέλαση του ιού. Οι επιστήμονες αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Κάποια από τα πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη -πλην της Ιταλίας- έχει λάβει η χώρα μας στην προσπάθεια να αποτρέψει τη διασπορά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα με 84 διαπιστωμένα κρούσματα (και μόνο 4 χωρίς γνωστή πηγή προέλευσης), έχει εξαγγείλει μέτρα τα οποία είχε λάβει μόνο η γειτονική Ιταλία με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, πριν αποφασιστεί μόλις χθες η καθολική καραντίνα.

Βασίλης Κικίλιας: “Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι – Μείνετε στα σπίτια σας”

Σκληρά και επίπονα μέτρα, όπως: το κλείσιμο δεκάδων σχολείων, όλων των ΚΑΠΗ της χώρας, συστάσεις αποφυγής ταξιδιών και κατ’ οίκον περιορισμού σε ευπαθείς ομάδες/ασθενείς με ίωση/ ηλικιωμένους, καθώς και απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων, κρίθηκαν επιβεβλημένα. Παρά το γεγονός ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα. “Πρόκειται για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά”, διευκρινίζουν οι ειδικοί και προσθέτουν ότι είναι μέτρα που αναφέρονται στην επόμενη φάση της επιδημίας και όχι σε αυτή στην οποία βρισκόμαστε.

“Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι” τόνισε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς αναμένεται έξαρση της νόσου COVID-19 στην κοινότητα ίσως τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει η εξάπλωση, να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και για να δοθεί πίστωση χρόνου στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το “καθ’ υπερβολήν” μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων σε περιπτώσεις μαθητών, που απλώς ήρθαν σε επαφή με κρούσμα (κυρίως γονέα ή καθηγητή). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ισπανία με περισσότερα από 1.000 κρούσματα και πάνω από 30 θανάτους, με τον εντοπισμό κρούσματος μέσα σε μια σχολική τάξη αποφασίζει το κλείσιμο μόνο της τάξης και όχι ολόκληρου του σχολείου.

Η μαζική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα με 1 εκατ. 300 χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και ανθρώπους που παρακολουθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία, καθώς διαλύει τον κοινωνικό ιστό.

Καθώς εξελίσσεται το πρόβλημα μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και το καθολικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων. “Όσο, όμως, πλησιάζουμε προς τις διακοπές του Πάσχα, η απόφαση αυτή θα είναι πιο εύκολη”, υποστηρίζουν σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Επί του παρόντος, πάντως, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συμφώνησαν με τους Έλληνες επιστήμονες ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το κλείσιμο των σχολείων όλης της επικράτειας θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε περιμένουν οι επιστήμονες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα

Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα με πολλαπλές εισαγωγές κρουσμάτων από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ, δεν συνιστά επιδημία. Ακόμη και τα 4 σποραδικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα, χωρίς καθορισμένη πηγή προέλευσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αναμενόμενα και μάλιστα τα χαρακτηρίζουν “ελάχιστα σε αριθμό”.

Το γεγονός μάλιστα ότι στους νομούς Αχαϊας και Ηλείας – με 21 και 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού αντίστοιχα – δεν υπάρχει διαπιστωμένη μετάδοση στην κοινότητα, αποδεικνύει ότι ίσως “τα αυστηρά μέτρα στην περιοχή να λειτούργησαν”, αναφέρουν με επιφύλαξη πηγές από την Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα, τονίζουν αξιόπιστες πηγές στο iatropedia.gr. Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους έλληνες επιδημιολόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Ευρώπη “κρίσιμη”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μάλιστα, πλησιάζει η στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πιεστεί να αραδεχθεί ότι αντιμετωπίζουμε πλέον την πανδημία, καθώς δεν υπάρχουν πλέον “ύποπτες χώρες” και η νόσος έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο πλανήτη.

Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, οι έλληνες επιστήμονες αναμένουν να δουν και στη χώρα μας πολύ μεγάλη αύξηση των ασθενών της νόσου COVID-19. Στην επόμενη φάση, μάλιστα, όπως λένε, δεν θα προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε ύποπτα κρούσματα στην κοινότητα, παρά μόνο ασθενείς σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Τα κρούσματα του ιού με ήπια συμπτώματα τότε δεν θα νοσηλεύονται, αλλά θα παρακολουθούνται στο σπίτι από τους θεράποντες γιατρούς τους.

Κορωνοϊός: Ένας πολύ παράξενος και επικίνδυνος ιός

Ο νέος ιός που απειλεί την ανθρωπότητα έχει αιφνιδιάσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Η απρόβλεπτη συμπεριφορά του, αλλά κυρίως ο εύκολος τρόπος τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται τον κατέστησαν επικίνδυνο αντίπαλο. Χαρακτηριστικό του “παράξενου” τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται είναι το γεγονός ότι σε ασυμπτωματικά παιδιά μπορεί να εμφανίζει στο εργαστήριο ιικό φορτίο πολύ υψηλό και μάλιστα για διάστημα από 10 έως 14 ημέρες.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτήν την επιδημία “φοβερή”, καθώς όπως λένε δίνει πολλές ευκαιρίες μετάδοσης από τη στιγμή που μολύνεσαι, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον ελέγξεις.

“Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, κανένας δεν είναι σίγουρος”, αναφέρει χαρακτηριστικά έλληνας επιστήμονας.

Το μέτρο της παραμονής στο σπίτι ασθενών που εμφανίζουν έστω και το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης, έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: Να βοηθήσει τον περιορισμό της επιδημίας.

“Είναι σημαντικό να πειθαρχήσουμε όλοι σ’ αυτή την οδηγία. Απαιτεί υπομονή και υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης να αποδεχθούμε το γεγονός ότι ο ιός θα’ ρθει και στη χώρα μας και να αποδεχθούμε ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι η έγκαιρη απομόνωση κάποιου που έχει συμπτώματα”, αναφέρει χαρακτηριστικά επιστήμονας από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.



agrinio24.gr