Κορωνοϊός: Στο “μάτι του κυκλώνα” η Β. Ελλάδα – Αγωνία για την ποδοσφαιρική ομάδα Ξάνθης


Ο “εχθρός” δεν είναι εκτός αλλά εντός της χώρας. Παρά την αρχική αγωνία για τα “εισαγόμενα” κρούσματα, το πρόβλημα της διασποράς του κορωνοϊού προς το παρόν δεν έρχεται από το εξωτερικό. Είναι ήδη εδώ κι έχει εγκατασταθεί τον τελευταίο μήνα στη βόρεια Ελλάδα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τις συρροές κρουσμάτων που δεν λένε να κοπάσουν στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ξάνθη, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη τοπική επιδημία στη χώρα. Ακόμη 7 νέα κρούσματα προστέθηκαν χθες Παρασκευή 3/7 στον μακρύ πλέον κατάλογο των νέων περιστατικών στην περιοχή, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Αγωνία για τους ποδοσφαιριστές – Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ελέγχους

Από τον κορωνοϊό δεν γλίτωσε παίκτης από την ομάδα της Ξάνθης, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ρουτίνας. Αν και ο πρώτος έλεγχος στους υπόλοιπους συναθλητές του βγήκε αρνητικός, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τη Θεσσαλονίκη μετέβη στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η ομάδα στη Νέα Αγχίαλο και υπέβαλλε σε μοριακό έλεγχο όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος (αθλητές, προπονητές, συνοδούς) το βράδυ της Παρασκευής 3/7.

Τα τεστ αναμένεται να επαναληφθούν την Κυριακή 6/7, ενώ ολόκληρη η ομάδα βρίσκεται σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το προγραμματισμένο για σήμερα παιχνίδι απέναντι στη Λαμία αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα σε μόλις 2 μέρες στην Ξάνθη

«Πυρκαγιά που δεν σβήνει» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την κατάσταση που επικρατεί στην Ξάνθη, ο καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι προκαλούν ανησυχία τα κρούσματα κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή υπάρχουν πολλές μετακινήσεις ανθρώπων που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως π.χ. στη Γερμανία. Μια άλλη υπόθεση επίσης είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σύψα, ότι “εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά”

Παρά τα συνεχόμενα και μάλιστα εντεινόμενα μέτρα στην περιοχή και την επέκταση της καραντίνας που αποφασίστηκε από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας -πέραν του Ενίνου και του Δήμου Μύκης- και σε άλλους Δήμους (Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου), το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή παραμένει στα “κόκκινα”.

Σχεδόν 20 ασθενείς με βαρύτερα συμπτώματα από την Ξάνθη και την ευρύτερη Περιφέρεια της Θράκης νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ 4 είναι διασωληνωμένοι και λαμβάνουν εντατική φροντίδα.

Διάσπαρτα κρούσματα καταγράφηκαν, όμως, χθες και σε άλλους νομούς, όπως στις Σέρρες, τον Έβρο και την Πιερία, ενώ 1 εντοπίστηκε στην Κοζάνη. Προχθές Πέμπτη 2/7 εντοπίστηκαν 2 ακόμη κρούσματα στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα και 2 προστέθηκαν στην τοπική επιδημία της Καστοριάς.

Στην Καστοριά συγκεκριμένα, υπάρχει “αναζωπύρωση” της τοπικής επιδημίας που είχε ταλαιπωρήσει τους κατοίκους κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού, με σχεδόν 20 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα.

Λάρισα και Κάρπαθος: Ανησυχία για την εξέλιξη των τοπικών επιδημιών

Δύο ακόμη τοπικές διασπορές -μία παλιά και η “νεοφυής”- κρατούν σε ανησυχία και αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Η μία είναι αυτή της Λάρισας, όπου συνεχίζεται η συρροή κρουσμάτων αν και βαίνει μειούμενη και η δεύτερη είναι μια -προς το παρόν- μικρή συρροή κρουσμάτων στην Κάρπαθο.

Στη Λάρισα, 3 νέα κρούσματα ήρθαν να προστεθούν στα 2 της Πέμπτης 2/7, ενώ στην Κάρπαθο ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί συστηματικά τις επαφές του ζεύγους ελληνοαμερικανών ομογενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης. Η αγωνία τους είναι μήπως υπάρχει εκεί κάποια “κρυφή” τοπική επιδημία, που έχει ξεφύγει.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, πάντως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ είναι 28, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Τα “εισαγόμενα” κρούσματα χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες “λίγα” σχετικά με τις σχεδόν 4 χιλιάδες αναλύσεις που έχουν ολοκληρωθεί, από το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου και μέχρι σήμερα.



agrinio24.gr