Κορωνοϊός: «Θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο»

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Guardian κορυφαίος επιδημιολόγος της δημόσιας υγείας από το Χονγκ Κονγκ.

Η προειδοποίησή του ήρθε αφού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι τα πρόσφατα περιστατικά ασθενών του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κίνα, μπορεί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και το «σχήμα» του «παγόβουνου». Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το κάθε άτομο που προσβάλλεται από τον ιό θα τον μεταδίδει σε περίπου 2.5 ακόμα άτομα. Αυτό συνεπάγεται σε συχνότητα μολυσματικότητας της τάξεως του 60-80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός», ανέφερε ο Λιουνγκ στον Guardian στο Λονδίνο, στο δρόμο για ένα συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Παρόλο που ο γενικός δείκτης θνησιμότητας είναι μόλις στο 1%, το οποίο ο Λιουνγκ πιστεύει ότι είναι πιθανό να ισχύει εάν ληφθούν υπόψη και τα πιο «ελαφρά» περιστατικά, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα μπορούσε να φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα.

Επιπλέον, στο συνέδριο του ΠΟΥ, ο ίδιος θα αναφέρει ότι το κύριο ζήτημα είναι η κλίμακα της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας και η δεύτερη προτεραιότητα είναι να εξεταστεί το κατά πόσο τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα για να περιορίσουν την εξάπλωση, έχουν λειτουργήσει. Διότι εάν έχουν, και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν να τα υιοθετήσουν.

Ο συνολικός αριθμός νεκρών από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα ξεπέρασε τους 1.000 την Τρίτη, με άλλο ένα ρεκόρ στην ημερήσια αύξηση θανάτων, παρότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μειώθηκε.

Ο Λιουνγκ, ένας παγκοσμίου-επιπέδου ειδικός σε επιδημίες που σχετίζονται με κορωνοϊούς, έπαιξε σημαντικό ρόλο το 2002-03 όταν υπήρξε το ξέσπασμα του ιού Sars και εργάζεται στενά μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, όπως ομόλογούς του από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, προειδοποίησε σε μία εφημερίδα ότι τα ξεσπάσματα είναι πιθανό να «αυξάνονται εκθετικά» σε πόλεις της Κίνας, με καθυστέρηση μόλις μίας ή δύο εβδομάδων σε σχέση με την πόλη Γουχάν, η οποία είναι το επίκεντρο.

Στον υπόλοιπο κόσμο, «τέτοιου είδους ανεξάρτητα, αυτοσυντηρούμενα ξεσπάσματα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να γίνουν αναπόφευκτα» εξαιτίας της σημαντικής κινητικότητας ανθρώπων, οι οποίοι έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα, καθώς και της απουσίας μέτρων στη δημόσια υγεία για να σταματήσει η εξάπλωση.


kathimerini.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ