Κορονοϊός: Τρίτος εθελοντής με παρενέργειες θα «παγώσει» οριστικά το εμβόλιο της Οξφόρδης – Εγκάρσια μυελίτιδα και η δεύτερη διάγνωση


Σε δεύτερο “πάγωμα” των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης, υποχρεώθηκε η AstraZeneca, στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω δεύτερης περίπτωσης περενεργειών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σε πιθανή τρίτη περίπτωση, οι δοκιμές του εμβολίου θα διακοπούν οριστικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Τη διάγνωση του δεύτερου ασθενή, που πάγωσε τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times, το οποίο εμφάνισε, επίσης, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της εφημερίδας, σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι -όπως και στην πρώτη περίπτωση- πρόκειται επίσης για μια γυναίκα, η οποία συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου στη Βρετανία. Η εθελόντρια εμφάνισε μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, συμπτώματα εγκάρσιας μυελίτιδας. Μια σπάνια νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η AstraZeneca δεν επιβεβαιώνει τη διάγνωση στη δεύτερη ασθενή, ωστόσο, άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος της δεύτερης εθελόντιας αναφέρει ότι η ασθένεια που διαγνώστηκε ήταν η εγκάρσια μυελίτιδα.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι New York Times, oι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ, με περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο να έχουν λάβει το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Οι ειδικοί ανησυχούν πολύ για τις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο  καθώς η ίδια η εταιρεία είχε αρνηθεί να δώσει στοιχεία μετά τις παρενέργειες που εμφανίστηκαν σε δυο εθελοντές – και οι δυο γυναίκες – που είχαν λάβει δόσεις του πειραματικού εμβολίου. Αυτές οι δυο περιπτώσεις ανάγκασαν την εταιρεία να παγώσει τις δοκιμές δυο φορές με την δεύτερη να είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τι αναφέρει το πρωτόκολλο των κλινικών δοκιμών του εμβολίου

Σύμφωνα με τους New York Times, σε έγγραφο 111 σελίδων, το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης τονίζεται ρητά ότι στόχος είναι να έχει 50% αποτελεσματικότητα, στόχος που έχει οριστεί ως προϋπόθεση για την κυκλοφορία του από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Το σχέδιο της AstraZeneca είναι πιο αυστηρό από τα άλλα που έχουν κυκλοφορήσει, από την Moderna και την Pfizer, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Eric Topol, ειδικός κλινικών δοκιμών στο Scripps Research στο Σαν Ντιέγκο. Το Moderna επιτρέπει δύο τέτοιες αναλύσεις και το Pfizer τέσσερις.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρενέργεια που παρατηρήθηκε και σε δεύτερη συμμετέχουσα στις δοκιμές του εμβολίου, παρ’ όλο που είναι σπάνια κρίνεται σοβαρή, οπότε σε περίπτωση μιας ακόμη περίπτωσης παρενέργειας θα μπορούσε να σταματήσουν εντελώς οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca.

«Στις δυο περιπτώσεις, οι δοκιμές αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός στα εμβόλια Mark Slifka, από το Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science, συμπληρώνοντας ότι: «Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στην ομάδα των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».



agrinio24.gr