Κορωνοϊός Τσιόδρας: Καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό χρειάζονται οι ασθενείς στο σπίτι


Τι είπε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναλυτικά οι οδηγίες που έχει εκδώσει έως σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Έκκληση προς τους ασθενείς που μένουν σπίτι με ήπια συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, να επικοινωνούν καθημερινά με τον γιατρό τους, απηύθυνε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε πως οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούν στενά την υγεία τους. Και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να συνομιλούν κάθε ημέρα με τον γιατρό τους. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Αφορμή για την επισήμανση αυτή αποτέλεσε ο θάνατος μίας νεαρής γυναίκας στη Βόρειο Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, η 40χρονη μητέρα τριών παιδιών κατέληξε το περασμένο Σάββατο στην Καστοριά. Μετά θάνατον διαπιστώθηκε ότι αιτία ήταν ο κορωνοϊός Covid-19.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας ενημερώθηκε ότι η γυναίκα έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Δράττοντας την ευκαιρία τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία» για τους ανθρώπους που νοσεί ο κορωνοϊός να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.

Τη σύσταση αυτή αντανακλούν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με αυτές, προϋπόθεση για τη νοσηλεία στο σπίτι είναι η καθημερινή επικοινωνία του ασθενούς με τον γιατρό. Αυτό ισχύει τόσο για τα επιβεβαιωμένα όσο και για τα ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι, να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι και έχουν μια ήπια κλινική εικόνα, πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία με το γιατρό τους ώστε σε επιδείνωση να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι «ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου με την έγκαιρη παρέμβασή του. Θυμίζω βέβαια εδώ ότι, αν κάποιος άνθρωπος έχει υποκείμενο νόσημα, ούτως ή άλλως ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και έλεγχος για τη νόσο».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι «ο κορωνοϊός δεν σέβεται καμία ηλικία» και πως «μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους». Η καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό «είναι μεγάλης σημασίας ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ στις οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες συνιστά, μεταξύ άλλων, να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Και αυτό διότι απαιτείται ιατρική αξιολόγηση.

Επιπλέον, στις οδηγίες για τη φροντίδα ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τονίζει ότι στο σπίτι κατά προτίμηση νοσηλεύονται:

  • Ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία
  • Ασθενείς χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρδιακό, αναπνευστικό, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή)
  • Συμπτωματικοί ασθενείς που ολοκληρώνουν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο

Ωστόσο πρέπει να προηγείται «προσεκτική κλινική αξιολόγηση». Πρέπει επίσης να έχουν εξασφαλιστεί:

  • Οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι
  • Η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγεία με τους ασθενείς.

Όπως εξ άλλου συνιστάται στις στενές επαφές τους να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δυο φορές την ημέρα), έτσι και οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν τη δική τους.



agrinio24.gr