Κορωνοϊός: Βελτιώθηκε η επιβίωση των ασθενών στην εντατική


Επιτέλους καλά νέα για τους βαρέως πάσχοντες. Αυξήθηκε σημαντικά η επιβίωση στις εντατικές. Οι περισσότεροι πλέον νικούν τον κορωνοϊό. Τι δείχνει νέα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση).

Καθώς ο κορονοϊός Covid-19 συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη, μια νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει γνήσια ελπίδα στους ασθενείς. Η επιβίωση όσων νοσηλεύονται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση, έχει βελτιωθεί. Και αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην καλύτερη φροντίδα που λαμβάνουν.

Η μελέτη δείχνει ότι οι θάνατοι των ασθενών στην εντατική έχουν μειωθεί κατά το σχεδόν ένα τρίτο σε σύγκριση με τις αρχές της πανδημίας. Επιπλέον, η βελτίωση αυτή παρατηρείται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.

Συνολικά, από τους ασθενείς που εισάγονται στην εντατική με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

  • Στα τέλη Μαρτίου κατέληγε το 59,5%
  • Στα τέλη Μαΐου έχανε τη ζωή του το 41,6%

Η αυξημένη επιβίωση σημαίνει ότι διασώζονται πλέον χιλιάδες ζωές παγκοσμίως. Αντανακλά επίσης «την ταχεία γνώση που αποκτήσαμε παγκοσμίως για τα φάρμακα που είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Tim M. Cook, από το νοσηλευτικό οργανισμό Royal United Hospitals, στο Μπαθ.

Πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές

Η βελτίωση στην επιβίωση, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον παρελθόν. Η θνησιμότητα του σχεδόν 42% εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλή. Με τις άλλες ιογενείς πνευμονίες, η αντίστοιχη θνησιμότητα είναι 22%, τόνισε ο Dr Cook, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Η οποιαδήποτε επιτυχημένη θεραπεία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εάν δεν συνδυαστεί με μείωση των εισαγωγών στην εντατική», υπογράμμισε. Επομένως, «πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 24 προγενέστερων κλινικών μελετών. Όλες είχαν διεξαχθεί έως τις 31 Μαΐου 2020. Συνολικά, είχαν ενταχθεί σε αυτές 10.150 ασθενείς από την Ασία, την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική.

Που οφείλεται η βελτιωμένη επιβίωση

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν υποδηλώνουν ότι η βελτίωση στην επιβίωση δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Το πιθανότερο είναι πως αποτελούν αποτέλεσμα της εν γένει καλύτερης φροντίδας των ασθενών, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σε αυτήν ασφαλώς έχουν συμβάλλει τα νεότερα δεδομένα για τα φάρμακα και την υποστηρικτική φροντίδα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες. Μπορεί , λ.χ., να έχουν τροποποιηθεί τα κριτήρια για εισαγωγή στην εντατική, λένε οι ερευνητές. Ή μπορεί να έχει μειωθεί η πίεση στις εντατικές και να υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Η νέα έρευνα παρέχει επίσης στοιχεία για τη διάρκεια της νοσηλείας στην εντατική. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός οδηγεί:

  • Επτά στους δέκα ασθενείς σε νοσηλεία επί 12 ημέρες κατά μέσον όρο (από 5 έως 27)
  • Δύο στους δέκα ασθενείς σε νοσηλεία επί περισσότερες από 28 ημέρες
  • Σχεδόν έναν στους δέκα ασθενείς σε νοσηλεία επί περισσότερες από 42 ημέρες

Παρ’ όλα αυτά, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καθώς εξελίσσεται η πανδημία, ίσως αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», τόνισε ο Dr Cook.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Anaesthesia.



agrinio24.gr