Κώστας Φαλελάκης: «Αν ζούσε ο Μηνάς θα παντρευόμασταν αμέσως»


Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της Αρχής, από την Ολομέλεια με 175 «ναι».

«Αν ζούσε ο Μηνάς θα παντρευόμασταν αμέσως»

«Πρώτη φορά αισθάνθηκα πολίτης αυτής της χώρας. Η χώρα αυτή μέχρι τώρα με αγνοούσε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης.

«Ξέρετε όλοι την περιπέτεια που έζησα, δεν μπορούσα να πάρω το σώμα του συντρόφου μου γιατί δεν ήμουν τίποτα γι’ αυτόν. Είναι μια μέρα χαράς γιατί το αόρατο έγινε ορατό, η πολιτεία υπερασπίστηκε το ανυπεράσπιστο».

«Το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, κανέναν δεν ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει, σαν νοοτροπία, μη φαίνεσαι, μην υπάρχεις, είσαι εκεί, ποντικός στην κοινωνία, και τώρα δεν είμαστε. Τώρα θα βγαίνουμε έξω και θα είμαστε ισότιμοι. Οι θεσμοί και οι νόμοι βοηθούν τους ανθρώπους να έχουνε την υπερηφάνεια που τους έχει στερηθεί και η γιορτή του Pride αυτόν τον σκοπό έχει, να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια που λείπει. Η πολιτική οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να την πηγαίνει μπροστά, μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφιλιωθεί η κοινωνία με αυτό αλλά ο οξυδερκής πολιτικός το προβλέπει αυτό, δίνει τον νόμο, πατάει πάνω σε αυτό ο άλλος, φαίνεται, υπάρχει, διεκδικεί και κανείς δεν μπορεί να του το αρνηθεί», συμπληρώνει.

Ο ίδιος κάνει και μια προσωπική εξομολόγηση για τον Μηνά Χατζησάββα.

«Θα το χαιρόταν πολύ, θα παντρευόμασταν αμέσως».

«Ιστορική στιγμή»

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο από την πλευρά του και αναφερόμενος στο θέμα ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, όχι μόνο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Είναι μια στιγμή δικαίωσης, ανακούφισης για πολύ κόσμο και πλέον μπορούμε να μιλάμε ότι είμαστε πιο κοντά σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, ίση, ισότιμη».

«Ήταν μια διαδικασία που κράτησε αρκετή ώρα γιατί έπρεπε να ακουστούν όλες οι απόψεις, ακούγονταν και πράγματα που πολλές φορές ήταν και δυσάρεστα αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους τους ανθρώπους εκείνους που έχουμε προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να κάνουμε αυτόν τον νόμο πραγματικότητα», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Επειδή υπήρξα ο πρώτος και μόνος, ελπίζω όχι ο τελευταίος, υφυπουργός, μέλος κυβέρνησης ανοιχτά γκέι, υπήρχε αυτό το οξύμωρο πάντα ότι ναι μεν είμαι μέλος της κυβέρνησης αλλά από την άλλη δεν έχω δικαιώματα τόσο απλά όσο ο γάμος. Όλο αυτό είχε ένα ενδιαφέρον ιδιαίτερο για εμένα».

Ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε για την χρονική στιγμή που ήρθε το νομοσχέδιο και τον ρόλο που έχουν οι πολιτικοί στο να πηγαίνουν την κοινωνία μπροστά.

«Ελπίζω να με θυμούνται στη θητεία μου ως κάποιον άνθρωπο ο οποίος κάτι πέρασε, κάτι άλλαξε, κάτι διόρθωσε, κάτι καλό άφησε».

Στο MEGA μίλησε και ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, ο οποίος το 2008 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον σύντροφό του στην Τήλο, έναν γάμο που αργότερα η Δικαιοσύνη έκρινε άκυρο.

«Θέλαμε να πούμε ότι ο γάμος ήταν η αιχμή του δόρατος γιατί έχει μια τεράστια σημασία και συμβολισμό στην ελληνική κοινωνία και με αυτόν τον ακτιβισμό μπορέσαμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σε πάρα πολλά επίπεδα».

«Νιώθω πολύ συγκινημένος και δικαιωμένος, δεν το πίστευα», συμπληρώνει.



megatv.com