Κώστας Τσουκαλάς: «Πρέπει να βρεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για να διευκολυνθούν οι συλλογικές και οι κλαδικές συμβάσεις»
Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων.
«Θα συμμετέχουμε σήμερα στην απεργία και θα συμμετέχουμε σήμερα και με μπλοκ με σύνθημα: με τον κόσμο της εργασίας για μία δίκαιη κοινωνία. Θεωρούμε ότι πρέπει να εκφραστεί ο κόσμος της εργασίας. Μεγάλα ζητήματα είναι η ακρίβεια, το ζήτημα της στέγασης που είναι πια άπιαστο όνειρο για έναν νέο εργαζόμενο το να μπορέσει να νοικιάσει πέριξ της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα. Έχουν αυξηθεί 50% τα ενοίκια τα τελευταία 5 χρόνια και έχουν μειωθεί κατά 20% τα διαθέσιμα ακίνητα για ενοικίασή. Και βέβαια το μεγάλο θέμα των ονομαστικών μισθών όπου η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε ρυθμό αύξησης μισθών. Ο μέσος μισθός στην Ευρώπη είναι περίπου 37.000 ευρώ. ο ελληνικός, από 16.400 έχει πάει 17.200 ευρώ. είμαστε περίπου το 45% του ευρωπαϊκού μέσου όρου», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Τσουκαλάς: «Δεν λέμε ότι είναι μια εύκολη διαδικασία. Η χώρα πέρασε μία δεκαετία συνολικής υποτίμησης. Και ενώ η χώρα μας είναι 3η σε ρυθμό ανάπτυξης, το ότι είμαστε 3οι από το τέλος σε μισθούς και 2οι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη δείχνει μια ανισορροπία. Είμαστε ουραγοί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει να πάμε στο 80% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 22%. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι τέροια τα τελευταία χρόνια ώστε να ευνοούνται οι μεγάλές εταιρείες που δεν θέλουν κλαδικές συμβάσεις. Ως ΠΑΣΟΚ λέμε να βρεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για να διευκολυνθούν οι συλλογικές συμβάσεις».
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ενώ η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι πράγματι καθόλου αμελητέα ποσοστιαία, στον μέσο μισθό είναι απειροελάχιστη. Για την εθνική συλλογική σύμβαση εμείς λέμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να έχουν τα μαθηματικά εργαλεία, την ανταγωνιστικότητα. Στο τέλος του δρόμου, μπορούν να συνεκτιμήσουν ελεύθερα και ποιες είναι οι ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών», κατέληξε.