Κυρ. Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Οσα έγιναν μέχρι σήμερα δείχνουν συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Οπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα».

«Κινηθήκαμε με διορατικότητα και με τόλμη. Οταν ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα δεν είχαμε καν το πρώτο κρούσμα. Πήραμε μια τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος το οποίο πιστώθηκαν οι πολίτες στην Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο», πρόσθεσε.

«Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Πήραμε αυστηρά μέτρα, μέτρα πρωτόγνωρα σε συνθήκες καθημερινότητας. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της στήριξε αυτά τα μέτρα. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εφάρμοσαν περιορισμούς για να υπερασπιστούν το μεγαλύτερο αγαθό τη δημόσια υγεία. Επαινώ την αντοχή και ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε επίσης.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και ωριμότητα. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. «Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Εχουμε κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μας αλλά ο στόχος μας είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών λέγοντας πως «τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται. Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής» είπε και υπογράμμισε ότι «πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Για αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουγγαρία και τη χορήγηση υπερεξουσιών στον Βίκτορ Ορμπάν στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ο πρωθυπουργός είπε πως απορρίπτει κάθε αυταρχικό περιορισμό και σημείωσε ότι «όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα: «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι».


agrinio24.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ