Κυβερνοεπίθεση: Είμαστε θωρακισμένοι στην Ελλάδα; – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Ο Βασίλης Ζωγράφος, υποψήφιος Διδάκτωρ Πληροφορικής και Επιστήμης των Δεδομένων, σχολίασε πως όσο αυξάνεται η τεχνολογία τόσο κάποιες παραβατικές ομάδες βρίσκουν τρόπους να εισέλθουν στον προσωπικό μας χώρο και να ‘’ψαρέψουν΄΄ στοιχεία για να κάνουν τις παράνομές δραστηριότητές τους.
«Τυπικά είμαστε ασφαλείς. Μη τυπικά δεν είμαστε γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που ο κόσμος δεν τα γνωρίζει. Υπάρχει μεγάλος ψηφιακός αναλφαβητισμός. Εάν υπάρχει η γνώση του τι εγκαθιστώ τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Πριν ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιηθεί μία πλατφόρμα, πρέπει να κοιτάξει ποια ακριβώς είναι η χρήση της. Εάν έχουμε κάμερες στο σπίτι τότε, πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο τοίχος προστασίας και να μην παίρνουμε τις κάμερες από οπουδήποτε».
Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, αναφερόμενος στα περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας είπε πως είναι ένα φαινόμενο της εποχής που αφορά και άνδρες και γυναίκες.
«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως το διαδίκτυο είναι ένας δημόσιος χώρος και οτιδήποτε ανεβαίνει εκεί είναι πολύ δύσκολο να φύγει από παντού. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία τι σημαίνει διαδίκτυο».
Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και το πώς μπορεί να επηρεάσει τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Ζωγράφος είπε πως
Μέσω των ειδικών αλγορίθμων μπορεί κάποιος να κρύψει τα ψηφιακά του ίχνη και να κινηθεί με ένα περίεργο τρόπο στο διαδίκτυο.
«Εάν υπάρχει η κατάλληλη κυβερνητική υποστήριξη αυτό μπορεί να αλλάξει. Τα ψηφιακά αποτυπώματα που αφήνουμε, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα το 2017, μας δόθηκε η δυνατότητα στην ψηφιακή λήθη, δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες αναφορές σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης και μπορέσουμε να διαγράψουμε αυτά τα post»