Λαγκάρντ: Ανθεκτική η ευρωπαϊκή οικονομία – Προσωρινά τα μέτρα στήριξης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να πατήσει «φρένο» στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Δ.Σ. για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση τον Μάρτιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επόμενες αυξήσεις στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε πιάσει ταβάνι με τα επιτόκια».
Η Λαγκάρντ και τα λοιπά μέλη της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Εκτιμούν ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, που απέφυγε έστω οριακά και κόντρα στις προβλέψεις την ύφεση, το δ’ τρίμηνο του 2020, διαθέτει τις αντοχές και τα περιθώρια για να πιεστεί περαιτέρω. Και όλα αυτά προς χάριν της μείωσης του πληθωρισμού, μέσω του «εργαλείου» της αύξησης των επιτοκίων, που αποτελεί… θέσφατο για την ΕΚΤ
«Όλες μας οι αποφάσεις στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Η οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική και η ενεργειακή κρίση ηπιότερη. Η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στα επόμενα τρίμηνα» επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκτιμά ότι η «συνθήκη» είναι πιο ευνοϊκή στην Ευρώπη, από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ως εκ τούτου κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, να είναι στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.
«Καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται λιγότερο οξεία, είναι σημαντικό να αρχίσουμε τώρα να προσαρμόζουμε και να αίρουμε αυτά τα μέτρα με συντονισμένο τρόπο. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική», επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε «επιπλέον, σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».