Λαζάνια με κιμά κοτόπουλου και ελαφριά κρούστα τυριού
Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 6 / Προετοιμασία: 40′ / Χρόνος: 20′ – 25′
Λέμε ότι η συνταγή είναι «για 6 άτομα», όμως όρκο δεν παίρνουμε… Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σας ζητήσουν διπλή μερίδα!
- 1 πακέτο λαζάνια
- 700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο (προτιμότερο ανάμεικτος από στήθος+μπούτι) περασμένος, χωρίς τις πέτσες, 1 φορά από τη μηχανή με το χοντρό κόσκινο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεσαίου μεγέθους καρότα, προτιμότερο βιολογικά, τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας φύλλα σέλινο (ή μαϊντανού), ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 3 μέτριες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
Για την επικάλυψη
- 600 ml φρέσκο γάλα
- 1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 200 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σπυρωτός. Ρίχνουμε τα καρότα και το σέλινο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμη 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το τσίλι (αν το βάλουμε), την ντομάτα κι αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Επικάλυψη: Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ψήσιμο: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο, απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, από πάνω το μισό μείγμα κιμά, άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα κιμά και τελειώνουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια. Απλώνουμε το μείγμα για την επικάλυψη και πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο. Ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.