Με 3,90% δανείστηκε το Δημόσιο! Τσουχτερό τίμημα για την επανέκδοση ομολόγων

Με το άκρως τσουχτερό επιτόκιο του 3,90% βγήκε στις αγορές για να δανειστεί η Ελλάδα, μέσω της επανέκδοσης ομολόγων του Δημοσίου διάρκειας 10 ετών συν έξι μηνών. Πρόκειται για άλλη μια τρανταχτή απόδειξη ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού για τη χώρα μας και όχι μόνο έχει περάσει ανεπιστρεπτί και κάθε απόπειρα για έξοδο στις αγορές θα συνοδεύεται πλέον με το ανάλογο ακριβό τίμημα.

Στην περίπτωση της χώρας μας, βεβαίως, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού, αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι σχεδόν πριν από ένα χρόνο το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν από τις αγορές με επιτόκιο 0,8%!

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υπερκαλύφθηκε ο στόχος άντλησης των 500 εκατ.ευρώ, καθώς οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.595 εκατ. ευρώ. Στόχος της επανέκδοσης των ομολόγων λήξεως 30 Ιανουαρίου 2033, όπως υποστηρίζει ο ΟΔΔΗΧ, είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση και όχι η ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου. 

Εως τώρα ο φθηνός δανεισμός από τις αγορές αποτελούσε «όπλο» στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία αλλά και να ρίξει «ζεστό» χρήμα» προς ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το «βάρος» στις εξόδους στις αγορές έχει δοθεί στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων την τρέχουσα χρονιά.
 


sofokleousin.gr