Μη κρατικά πανεπιστήμια: Μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων η εισαγωγή των φοιτητών


Μόνο μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων θα περνούν οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.

Για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών και μη κρατικών πανεπιστημίων απαιτούνται εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 1,5 εκ € για μίνιμουμ τρεις σχολές, και παράβολο 500.000 ευρώ που πρέπει να καταβληθεί άμεσα για χορήγηση άδειας.

Κάθε μία σχολή θα πρέπει να έχει 30 καθηγητές, ενώ το 80% θα πρέπει να έχει διδακτορικό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά «γκρίζα» σημεία στο νομοσχέδιο.

Σε περιζήτητες σχολές με 8.340 μόρια

Για την εισαγωγή στα νέα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια θα απαιτείται ο χαμηλότερος μέσος όρος ελάχιστης βάσης εισαγωγής των επιστημονικών πεδίων πολλαπλασιαζόμενος με 0,8, εξίσωση που οδηγεί σε βαθμολογία εισαγωγής λίγο πάνω από το 8.

Η συγκεκριμένη βαθμολογία θα αφορά όλες τις ειδικότητες και όλα τα επαγγέλματα. Αυτό σημαίνει ότι στα νέα ιδρύματα θα μπορούν να εισαχθούν και όσοι ενδιαφέρονται για περιζήτητες σχολές, μεταξύ αυτών η νομική και η αρχιτεκτονική.

Στα δημόσια πανεπιστήμια οι υποψήφιοι γι’ αυτές τις σχολές πρέπει να συγκεντρώσουν πάνω από 18.000 ή 19.000 μόρια.

«Για να μπει κάνεις στα μη κρατικά θα πρέπει να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις και να πιάσει πάνω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Τα νέα ιδρύματα δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων αλλά μπορούν να έχουν  οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με αυτά,  μεταξύ αυτών συμφωνίες franchise, validation, οι οποίες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν πιο ελαστικές μορφές ελέγχου ή παρέμβασης των μητρικών πανεπιστημίων.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι εντός 120 ημερών. Το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας. Θα είναι υποχρεωμένα μεταξύ άλλων να εκτελούν ερευνητική δραστηριότητα.

Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια.

«Τα πανεπιστήμια θα θέτουν τα ίδια κριτήρια. Σε συνάρτηση με το μητρικό ίδρυμα δηλαδή και να υπάρχει αντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στο μητρικό ίδρυμα. Θα προβλέπεται φυσικά και το IB, δηλαδή το διεθνές Baccalaureate ή ισότιμο απολυτήριο και τίτλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Στα «κάγκελα» οι φοιτητές για το νομοσχέδιο

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα

Το νομοσχέδιό του υπουργείου Παιδείας βγάζει αύριο Πέμπτη 07/02 στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς και την ΑΔΕΔΥ. Χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα πρόκειται να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη την χώρα.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 200 άρθρα. Αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια θα φέρουν τον τίτλο «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025.



megatv.com