Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Η προστασία μίας δημοκρατικής πολιτείας είναι η ασφάλιση των δικαιωμάτων»


Ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, και είπε πως είναι θέμα πολιτικής βουλήσεων να θεσμοθέτηση από τι Βουλή.

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές χώρες που δίνουν τη δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοποιούν. Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να λύνονται με δημοψήφισμα, όπως πουθενά αλλού. Η προστασία μίας δημοκρατικής πολιτείας είναι η ασφάλιση των δικαιωμάτων».

Σε σχέση με τους πολιτικούς που δεν θέλουν να ψηφιζόσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε:

Είναι καθαρά θέμα συνειδήσεως και πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Δεν μπορείς να καταδικάσεις κάποιον επειδή πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει μητέρα και πατέρας».

Ενώ για τη νομοθεσία που αφορά την παρένθετη μητέρα, είπε:

«Ο θεσμός της παρένθετης κύησης υπάρχει πολλά χρόνια.  Αίτημα μπορεί να κάνει μόνο η γυναίκα και για πιστοποιημένους ιατρικούς λόγους. Εάν μια γυναίκα δεν θέλει, ο άντρας δεν μπορεί να κάνει αίτημα. Γιατί; Αυτό δεν είναι θέμα ισότητας; Νομολογιακά ενώ απαγορεύεται στον άντρα να κάνει αίτημα για τεκνοποιία, υπάρχει δικαστήριο που επιτρέπει να υπάρχει παρένθετη μητρότητα ακόμα και όταν το ζητά ο άντρας, παρά το ότι το απαγορεύει ο νόμος. Μπορεί το Συμβούλιο Επικρατείας για νόμους ισότητας να το επιτρέψει».

Αναφερόμενος στα περιστατικά εγκληματικότητας που έχουν αυξηθεί, είπε χαρακτηριστικά πως «Όσο υπάρχει ο άνθρωπος, θα υπάρχει η αρρώστια και το έγκλημα».

«Μπορεί να γίνει περιορισμός. Τόσο σκληρή εγκληματικότητα και σε δρόμους πολυσύχναστους να γίνονται επιθέσεις με καλάσνικοφ , ακόμα και στην Αμερική δεν υπάρχουν πια. Αλλά υπάρχει στην Ελλάδα. Πολλά παιδιά που μπήκαν στον σκληρό πυρήνα του ποινικού δικαίου, ξεκίνησαν από μικρά την εγκληματικότητα. Κατά κανόνα οι γονείς αυτών των παιδιών δεν είχαν ασχοληθεί μαζί τους. Ασκώντας βία νιώθουν εξουσία, και εάν δεν τους αποτρέψουν θα γίνουν εκτελεστές. Και από όσους γίνονται, λίγοι επιβιώνουν».

Σε σχέση με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, είπε:

«Το πλημμέλημά μπορεί να το πέτυχει ο καθένας. Εάν αρχίσουν και πηγαίνουν από 2-3 χρόνια στη φυλακή, αντιλαμβάνεστε πως καταδικάζονται στατιστικά γύρω στους  70.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Θα πρέπει το Ολυμπιακό Στάδιο να μετατραπεί σε υπαίθρια φυλακή. Έχω την αίσθηση πως ο κ. Φλωρίδης έρχεται τη φωνή της λογικής. Μία μέρα φυλακή είναι καταλυτική για τη ζωή κάποιου. Πρέπει η διάταξη αυτή να καταργηθεί«.



megatv.com