Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά το γεγονός η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε απρόσμενα σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση στο μπλοκ ίσως να μην είναι τόσο βαθιά όσο προβλεπόταν προηγουμένως και ότι η νομισματική ένωση ίσως γλιτώσει την ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, ενώ ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 49,3 τον Δεκέμβριο. Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούνιο που ο δείκτης είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και η τιμή ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με την ενδιάμεση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 49,8 μονάδες.

Σε μια ένδειξη ότι ενισχύεται η αισιοδοξία, οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό του προσωπικού τους με ταχύτερο ρυθμό αυτό τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών, στις 52,5 μονάδες από τις 51,9 τον Δεκέμβριο. Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών επίσης έκανε ευχάριστη έκπληξη και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, στις 50,7 μονάδες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,8 τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στις 50,2 μονάδες. Η μεταποιητική δραστηριότητα επίσης κατέγραψε βελτίωση αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 48,8 αυτό τον μήνα από τις 47,8, υψηλότερα από τις 48,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Λόγο για ανάπτυξη 0,2% έκανε η γερμανική κυβέρνηση για την οικονομία της χώρας το 2024, έναντι αντίθετα με τις προβλέψεις για συρρίκνωση 0,4%.Αναφορικά με το 2024, η κυβέρνηση ρίχνει την εκτίμηση στο 1,8% από 2,3%, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι επίσημες προβλέψεις θα γίνουν γνωστές αύριο. Ανοδικά κινήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τρίτη με τις τιμές της ενέργειας πέφτουν. Σύμφωνα με το Reuters, το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξάνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη τιμή των -37,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Είναι ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κι έκαναν λόγο για -33,0.

Τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Η κυβέρνηση δανείστηκε 27,4 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσό Δεκεμβρίου που έχει καταγραφεί. Επίσης, με τον ταχύτερο ρυθμό δύο ετών υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. αφού ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global/CIPS, με βάση την προκαταρκτική μέτρηση, υποχώρησε τον πρώτο μήνα του έτους στις 47,8 μονάδες από τις 49 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 453.61 μονάδες, με πτώση κοντά στο 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 4,152.85 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,759 μονάδες, χάνοντας 0.33%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε, περίπου στα ίδια, φτάνοντας στις 15,095.05 μονάδες.   

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,050.48 μονάδες, ενισχύθηκε 0.26%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,882 μονάδες, με άνοδο 0.23%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,966.67 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.25%.


sofokleousin.gr