Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αναμένονται αυξήσει επιτοκίων στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς νέα όξυνση της ενεργειακής κρίσης που χτυπάει στον πυρήνα των ευρωπαϊκών οικονομιών, συρρικνώνει τα ΑΕΠ τους και προκαλεί έντονη ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, οδηγούν ολοταχώς την Ευρωζώνη προς την ύφεση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε το Bloomberg και στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι.Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι η πιθανότητα διολίσθησης της Ευρωζώνης στην ύφεση έχει ανέλθει στο 80%, από το 60% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Πρόκειται για άλλη μία έρευνα-έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας το τελευταίo διάστημα και πιστοποιεί το εξής: το αναπόφευκτο του εφιαλτικού υφεσιακού σεναρίου που θα πάρει σάρκα και οστά για την Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες του 2022 και ενδεχομένως να διαρκέσει και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί το άλυτο πρόβλημα για της Ευρωζώνης, όπως επίσης και ο πληθωρισμός που κατατρώει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός, που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, θα σκαρφαλώσει στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψή τους, που καταδεικνύει το μέγεθος και τη διάσταση του προβλήματος, ότι ο πληθωρισμός θα «πέσει»  στα επίπεδα-στόχους της ΕΚΤ (2%), μετά από σχεδόν δύο χρόνια, το 2024. Οι ερωτηθέντες βλέπουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, ωστόσο θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, με ανώτατο όριο το 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Η πιο εκτεθειμένη χώρα από την ενεργειακή και οικονομική καταιγίδα που σαρώνει την Ευρώπη είναι η Γερμανία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg. «Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μεταξύ των πιο εκτεθειμένων σε περικοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley προβλέπει βαθιά ύφεση, από την οποία η Ευρωζώνη θα αργήσει να εξέλθει, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα κυλήσει πιο βαθιά στην ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2022 και θα αργήσει αρκετά να ανακάμψει, κατά το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Προβλέπει, μάλιστα, ότι ο πήχης της ανάπτυξης θα έχει αρνητικό πρόσημο για το 2023, τοποθετώντας στο -0,2% από το 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος επεσήμανε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ δεν θα είναι αρκετή για να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο αριθμός των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,9% το 2023 και στο 2,7% το 2024, εάν βαθύνει η ενεργειακή κρίση.

H Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν δυναμικά σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Στην τριμηνιαία Εκθεση της η BIS με έδρα την Ελβετία αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τα επιτόκια, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Κλειστό σήμερα το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408.54 μονάδες, όντας σχεδόν στα ίδια.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 3,499.65 μονάδες.

Παράλληλα, ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,804.11 μονάδες, με άλμα 0.49%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,061.59 μονάδες, διολίσθησε 0.26%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,145 μονάδες, με κέρδη 0.15%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 παρέμεινε περίπου στα ίδια, όντας στις 7,990.77 μονάδες.


sofokleousin.gr