Μήπως είστε υπερβολικά ανταγωνιστική; Δείτε πώς θα το διαχειριστείτε σωστά

Παρότι ο φιλικός ανταγωνισμός σε φυσιολογικό πλαίσιο είναι μια χαρά, η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Και αν τα βλέπεις όλα γύρω σου ανταγωνιστικά, είναι πολύ πιθανό σύντομα να καταλήξεις ψυχικά εξαντλημένη και μάλλον χωρίς φίλους. Η θεραπεία; Ακολούθησε τις συμβουλές.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι υγιής

Kάποια πράγματα στη ζωή θα απαιτούν να είσαι καλύτερη (ή τουλάχιστον

να προσπαθήσεις) από το διπλανό σου. «Το να πάρεις μια υποτροφία ή μια θέση ή να ανελιχθείς στη δουλειά σου συμπεριλαμβάνει κάποιες φορές σκληρό ανταγωνισμό» εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

«Και προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου, μια δόση ανταγωνισμού είναι απαραίτητη». Όταν αντιμετωπίζεις μια πρόκληση, η ανάγκη για ανταγωνισμό μπορεί να δώσει το κίνητρο για να προσπαθήσεις περισσότερο και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δεξιότητές σου, κι αυτό είναι πολύ θετικό για την εξέλιξή σου. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι άνθρωποι συγχέουν την επιτυχία με την ταυτότητά τους.

Γιατί πρέπει να ελέγξεις την τάση σου για ανταγωνισμό

Ναι, είναι φυσιολογικό να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις να φανείς καλύτερη από τους άλλους υποψηφίους για τη δουλειά των ονείρων σου. Το να προσπαθείς όμως στο έπακρο συνεχώς, φτάνοντας στο όριο της σωματικής και διανοητικής εξάντλησης, δεν είναι καλή συνήθεια.

Καθώς ο ανταγωνισμός σημαίνει έμμεσα πως συγκρίνεις τον εαυτό τους με άλλους, μπορεί να μη νιώθεις ποτέ ότι έχεις προσπαθήσει αρκετά. «Αν ο ανταγωνισμός σού γίνει συνήθεια, μπορεί τελικά να νιώθεις ζήλια ή πίκρα με την επιτυχία των άλλων και να δυσκολεύεσαι να δεχτείς τα δικά σου πισωγυρίσματα και αποτυχίες» τονίζει ο ειδικός.

Επιπλέον, η συνεχής προσπάθεια στο 100% μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να ζεις τη στιγμή και να απολαμβάνεις την κάθε σου μέρα, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την αυτοεκτίμηση, τα κίνητρα και γενικά την ευτυχία σου.

Παράλληλα, ο έντονος ανταγωνισμός δεν επηρεάζει απλώς τις φιλίες σου, μπορεί ακόμα και να σε εμποδίσει να κάνεις φίλες, αφού δε σου επιτρέπει να έρχεσαι κοντά με τους ανθρώπους.

Φιλικά πυρά

Δεν είναι εύκολο να χαλιναγωγήσεις την ανταγωνιστικότητά σου, το να προσπαθήσεις όμως να διαχειριστείς τον ανταγωνισμό από κάποιον τρίτο είναι διαφορετικό πράγμα. «Εάν κάποιος υποτιμά τα επιτεύγματά σου ή θέλει συνέχεια να φαίνεται καλύτερος, τότε πιθανώς προσπαθεί να σε υποτιμήσει και να σε χειριστεί» σχολιάζει ο ειδικός.

Αντί, όμως, να αφήνεις τον αρνητισμό αυτό να σε καταβάλει, άσκησε την τέχνη της ενσυναίσθησης και αναγνώρισε τι σημαίνει η συμπεριφορά αυτή: σίγουρα, δεν είναι δικό σου πρόβλημα! Παρότι μπορεί να είναι δύσκολο, προσπάθησε να μην παίξεις το παιχνίδι του ανταγωνιστικού φίλου ή συναδέλφου.

Αντίθετα, επαίνεσε τα επιτεύγματά του και δείχνε ότι συμπάσχεις στις στιγμές που ο άνθρωπος αυτός φαίνεται ευάλωτος. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, οπότε, αν έχεις φτάσει σε οριακό σημείο, ο ψυχολόγος συστήνει να είσαι ειλικρινής. «Συζήτησε με το φίλο σου το κόστος που έχει η ανταγωνιστικότητα στη σχέση σας».

agrinio24.eu