Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Πως θα βγούμε από το lockdown – Κάθε εφησυχασμός τιμωρείται

Με τη φράση «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε πως το lockdown δεν θα… φύγει εύκολα από τη ζωή μας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Χριστούγεννα που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα τα γιορτάσουμε… μακριά από τα αγαπημένα πρόσωπα. Παραδέχτηκε όμως ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ό,τι φορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα και να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν αυτά δε γίνουν, τότε κανείς δεν αποκλείει Χριστούγεννα με lockdown!

Μετά την δήλωση πως η ζωή θα επιστρέψει στην… κανονικότητα όταν το ΕΣΥ δεν θα πιέζεται όπως τώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα και αφού εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα «θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη προγραμματισμένη επικοινωνία τους, τον Δεκέμβριο, να γίνει διά ζώσης

«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως “στο κόκκινο”, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κάνουμε Χριστούγεννα με lockdown.

Δεδομένης της μεγάλης πίεσης στο ΕΣΥ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Πως θα βγούμε από το lockdown – Κάθε εφησυχασμός τιμωρείται 1

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στις συνθήκες σταδιακής άρσης του lockdown: «Χρέος μας είναι όταν με το καλό οι ειδικοί μάς υποδείξουν ότι μπορούμε σταδιακά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή, να το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Διότι, είναι δεδομένο ότι γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό μάθημα, είναι παγκόσμιο μάθημα. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά ύπουλος και ειδικά τον χειμώνα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα, είναι από τη φύση του και πιο μεταδοτικός».

Η δεύτερη προτεραιότητα, είπε ο πρωθυπουργός είναι να σταθεί η κυβέρνηση κοντά στους πιο αδύναμους, κάνοντας πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. «Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως εκτιμά ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα «μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο». Σημείωσε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό και για λόγους σημειολογίας η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία «να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς, οι οικογένειές μας, δημόσια, για να καταδείξουμε και στην ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Άρα, οφείλουμε όλοι μας να χτίσουμε ένα τείχος λογικής και αλληλεγγύης απέναντι στους λίγους, γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και ενδεχομένως να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτά τα οποία μας υποδεικνύει η επιστήμη».

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Πως θα βγούμε από το lockdown – Κάθε εφησυχασμός τιμωρείται 3

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πρέπει να αντέξουμε

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού επισήμανε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι αρκετά βαρύ, σημείωσε ότι «η σκέψη όλων μας τούτη τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς ο κορονοϊός απέδειξε ότι είναι πολύ επικίνδυνος, δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αμέλεια, οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμό. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες ακόμη, μακάρι να μην είναι πάρα πολλές.

Η αγωνία, η κούραση των συμπολιτών μας, είναι σημαντική ήδη από την πρώτη περίοδο, πόσο μάλλον τώρα. Τα μέτρα μάς δυσκολεύουν όλους και βαραίνουν τον πληθυσμό, πρέπει όμως να αντέξουμε, να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί, να είμαστε αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε σε καλύτερες συνθήκες».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «όλοι οι συμπολίτες μας σηκώνουν βάρη, ο καθένας από τη σκοπιά του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στα καθήκοντα που του αναλογούν και να αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Το βάρος, όμως, που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στις μονάδες και τις περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε, και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση». Τόνισε, δε, πως και η ίδια παρακολουθεί την ενίσχυση των υποδομών, ενώ υπερθεμάτισε για την υλική αναγνώριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόλις αυτό καταστεί εφικτό, όπως σημείωσε.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Πως θα βγούμε από το lockdown – Κάθε εφησυχασμός τιμωρείται 5

Υπόκλιση στους εθελοντές

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτηση της στο θέμα της προσφοράς των εθελοντών: «Από την πολύ απλή μορφή, που μπορεί ο καθένας στο σπίτι του, στην πολυκατοικία που μένει, στη γειτονιά του, μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών να προσφέρει λίγη υλική ή ψυχολογική υποστήριξη στους συνανθρώπους του, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Από τις κοινωνικές κουζίνες που υπάρχουν και πηγαίνουν εθελοντές συμπολίτες μας για να παρέχεται δωρεάν φαγητό στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Και βέβαια το πιο κρίσιμο είναι οι εθελοντές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πληροφορούμαι ότι και γιατροί έχουν ήδη μετακινηθεί από νοσοκομεία της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειας Ελλάδα, καθώς και οι νοσηλεύτριες που με πολλή συγκίνηση είδαμε χθες, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από τα Γιάννενα και αλλού. Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη γιατί ακριβώς είναι το παράδειγμα της Κοινωνίας των Πολιτών που είναι πάντα παρούσα, αλλά και των κρατικών λειτουργών που υπερβαίνουν εαυτούς -έστω και με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί κακά τα ψέματα, είδαμε και θανάτους γιατρών και νοσηλευτών. Είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας αυτή η διάθεση προσφοράς».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, η ΠτΔ έκανε λόγο για πολύ θετικά αποτελέσματα, που μας δίνουν δύναμη να αντέξουμε αυτήν την περίοδο. Συνέστησε, ωστόσο, ότι πρέπει να ακολουθούμε πολύ πειθαρχημένα τις οδηγίες των ειδικών αναδεικνύοντας, όπως σημείωσε, το σημαντικό ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κατεύθυνση της υπεύθυνης ενημέρωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε και αυτός από την πλευρά του την διάθεση εθελοντικής προσφοράς τονίζοντας: «Αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης, το οποίο πάντα δοκιμάζεται σε στιγμές κρίσης και πάντα υπονομεύεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό να το διαφυλάξουμε. Είναι ένα κεκτημένο το οποίο έχουμε κερδίσει και είναι μία κατάκτηση -όχι μόνο- της χώρας και του κράτους, είναι κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών πρωτίστως και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναδείξατε».

To άρθρο Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Πως θα βγούμε από το lockdown – Κάθε εφησυχασμός τιμωρείται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ