Μητσοτάκης: Τα «έβαλε» με τις προσλήψεις της 3Κ στην καθαριότητα των δήμων

Αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει στρατηγική επιλογή την ιδιωτικοποίηση των τομέων της καθαριότητας των δήμων, ανέφερε ότι η «σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τις περισσότερες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας» και λιγότερες στο χώρο της υγείας.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εισαγωγικά τα εξής:

«Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τις περισσότερες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας. Και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό προσλήψεων τακτικού προσωπικού αφορούσε προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια τελείως στρεβλή αντίληψη για το που χρειάζεται το Δημόσιο συνολικά και προφανώς και το Σύστημα Υγείας τακτικό προσωπικό και ποιες τρύπες καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό ή με προσλήψεις εμβαλωματικού χαρακτήρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που θα προσλάβει εργαζόμενους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον τομέα της καθαριότητας.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε: «Ξέρω ότι είστε ένας κλάδος που αντιμετωπίζει πολλές αντιξοότητες και που κρατάει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούμε νοσοκομείο και να μην ακούσουμε μονίμως την ίδια συζήτηση για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά θέλουμε να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις απόψεις σας. Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε θέσει ως προτεραιότητα την πρόσληψη τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού. Το τι έγινε στη συνέχεια νομίζω το γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμάς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών επιβεβαίωσε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν αντικαθίστανται οι νοσηλευτές που συνταξιοδοτούνται. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν αποχωρήσει 6.000 την τελευταία πενταετία χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Ενώ σημείωσε πως οι έκτακτες προσλήψεις δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς μέχρι οι νέοι νοσηλευτές να εξοικειωθούν με τη δουλειά, αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

 


Πηγή